НАГЛЕ смене отопљења и захлађења којима смо изложени ових дана највише сметају особама које пате од хипертензије, јер ни лековима, услед променљивих временских прилика, не могу да доведу притисак у границе нормале. Влажан ваздух и честу кишу најтеже подносе астматичари и они који болују од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), док ветар изазива тегобе онима који пате од мигрене.

Докторка Ивана Стефановић, из Завода за хитну медицинску помоћ Београда, каже да је последњих година популарно да се временске (не)прилике посматрају као фактор ризика за појаву и развој болести, али да то није истина:

- Тачно је само да променљиви климатски услови доприносе погоршању неке постојеће болести. Дакле, само у мањој или већој мери могу да отежају контролу притиска - каже др Стефановић.

Осећај гушења је најчешћи симптом kоји се дешава када је време спарно.

- Чињеница је да влажно време не погодује пацијентима који болују од ХОБП, астме или других болести плућа, али ако оболели иде на редовне пулмолошке контроле и научи, по савету лекара, како да прилагоди дозу лека новонасталим условима, чак ни влажно и хладно време не би требало да праве веће проблеме - каже наша саговорница.

Пред кишу и када је тмурно небо многи су поспани, имају осећај исцрпљености и сметености.

- У време нестабилних временских прилика, потребно је да се организам не оптерећује превише и да се не вуку тешке кесе са пијаце или продавнице - каже др Стефановић. - Јер, организам мора да се избори да одржава хомеостазу и да се прилагоди, па му то не би требало отежавати. Ово је нарочито важно за оне који пате од високог и ниског крвног притиска. За једне је ризик да дође до срчаног и можданог удара, док хипотоничарима прети несвестица.

Када организам није у стању брзо да се прилагоди променама температуре и притиска, често наступа колапс или синкопа.

- Превише одеће и нагло отопљење може да доведе до тога да особа изгуби свест - каже наша саговорница. - То је једно бенигно стање од којег се брзо опоравља чим се седне и попије воде. Али, ако је до губитка свести дошло из чиста мира, значи не због предугог стајања у реду или загушљивих просторија, потребно је отићи код кардиолога.

КАД ЈЕ ВЕТРОВИТО, ЖАЛЕ СЕ НА ГЛАВОБОЉУ

Докторка Стефановић каже и да је за време ветровитог времена нешто већи број позива Хитној помоћи од пацијената који имају мигрену и друге главобоље:

- За главобоље постоји више окидача, тако да не можемо са сигурношћу рећи да је само ветар једини кривац. Зато су важни превентивни лекарски прегледи, неминимализовање симптома, знање прве помоћи, едукација о факторима ризика. Све то утиче на то да на време препознамо да се у нашем организму нешто дешава и да се на време обратимо лекару.