Корона вирус ће се поново појавити када се заврши лето - готово да су сигурни стручњаци за заразне болести, али не знају колико ће бити озбиљна ситуација.

Светска здравствена организација (СЗО) понудила је суморну хипотезу о томе како би наредних неколико месеци корона вирус могао да изгледа.

Док још живимо у време првог таласа пандемије, а број случајева и даље расте, број инфицираних би могао нагло и знатно да скочи било када, пренео је ЦНН.

"Можда дође до другог таласа на овај начин", рекао је Мајк Рајан, извршни директор Светске здравствене организације у понедељак.

Нови врхунац заразе значио би нагли скок у случајевима, који би могли поново да преоптерете здравствене системе и евентуално изазову већи број смртних случајева.

Други врхунац би могао бити гори од првог, а да ли ће на јесен доћи до пораста случајева зависи од тога шта сада радимо.

У сценарију другог врхунца, случајеви корона вируса појавили би се оштро и брзо све док не достигну нови максимум, вероватно након периода у коме је стопа инфекције била прилично стабилна.

У другом таласу, инфекције се могу постепено развијати и погодити различите регионе света у различито време.

Током другог врхунца могао би бити заражен корона вирусом много већи број људи у исто време, током сезоне грипа, што би довело да великог притиска на здравствене системе, наводи ЦНН.