Зашто последњих дана многи осећају главобољу

NovostiOnline

четвртак, 28. 05. 2020. у 14:30

Зашто последњих дана многи осећају главобољу

Главобоља / Depositphotos

Практично, када се налазите под акутним стресом ви тада не можете да испољите неку симптоматологију

Главобоља која се јављала као реакција организма на стрес изазван пандемијом коронавируса и даље је актуелна, али са променом времена и његовом нестабилношћу у Србији метереопатија је вероватнији разлог тога што се многи ових дана жале на бол у глави.

Метереопатија као појава позната у медицини са којом се сусрећу бројне одрасле особе у виду реакција и симптома који настају услед промене метеоролошкох фактора као што су нагла промена температуре, влажности ваздуха, ветра, атмосферског притиска, због нестабилног времена које се у Србији најављује до почетка јуна, довела је до тога да се све већи број људи жали на главобољу.

О узроцима главобоље разговарали смо са неурологом и стручњаком за главобоље, др Александром Станићем.

Стрес од короне сигурно да постоји и даље, још је то актуелно. Сада наступа релаксација како је епидемија у гашењу, и сада се манифестују те психичке сметње које су на неки начин биле том стресогеном ситуацијом релаксиране једно време. Практично, када се налазите под акутним стресом ви тада не можете да испољите неку симптоматологију, она ће се десити тек у моменту кад наступи опуштање.

То сада може далимично да буде разлог за главобољу ових дана, али ја мислим да је у питању превасходно промена временских прилика, односно нагли пад ваздушног притиска и захлађење“, сматра наш саговорник.

Како наглашава, сматра се да деца до 16 година немају неку реакцију на временске промене и да то код њих није изражено. Након 16. године живота, како године одмичу, тако се јавља реакција на нагле временске промене. Она је код неких веома изражена тако да не могу нормално да функционишу, док други пролазе без икаквих реакција и симптома.

„Главобоља је нешто што је човеку врло чести симптом разноразних стања. Човек врло често реагује са главобољом на разноразне промене свог унутрашњег и спољашњег стања, на стресогене ситуације и тако даље. Неки људи су склони главобољама, а неки нису. Имате људе који кажу- мене у животу није заболела глава, значи оних који немају склоност ка главобољама. Али та склоност је са друге стране изузетно честа, свака четврта или пета жена на свету болује од мигрене. Тензиона главобоља услед напетости се такође јавља врло често. Тако да у принципу људи који су склони примарним главобољама ће реаговати на временске промене на тај начин да ће их болети глава“, објашњава Станић.

Лечење главобоље која се јавља као реакција организма на метеоролошке промене требало би да укључује коришћење лекова само у ситуацијама када је бол толико интензиван да човек не може нормално да функционише. У свим другим случајевима, према саветима нашег саговорника, требало би покушати са методама релаксације на ваздуху, шетњом, вежбама за вратну кичму, као и осталим техникама које служе за опуштање.


sputniknews