НАМИРНИЦЕ у великој мери могу да утичу на квалитет сна. Док одређена храна која садржи кофеин или шећер може да стимулише нервни систем и тако отежа успављивање, друге намирнице имају супротан ефекат и подстичу сан.

Пре спавања никако не би требало да се узимају кофеин, алкохол, шећер и тешка храна. Због погрешног одабира, хемикалије у телу могу да поремете ниво шећера у крви и доведу до честог буђења у току ноћи.

Минерали

Добар избор је калијум, моћни минерал који ће умирити нервни систем. Незаобилазан је и магнезијум. Бадеми, рецимо, богати протеинима и магнезијумом, одлични су за опуштање болних мишића. Садрже здраве масноће и влакна и стабилизују ниво шећера у крви, што ће вас спречити да једете касно увече. Довољна је шака бадема на дан, односно 30 грама. Садрже велике количине витамина Б, који помаже у претварању триптофана у серотонин.

Угљени хидрати

Укључивање угљених хидрата у исхрану помаже у подизању нивоа триптофана, есенцијалне аминокиселине у крви, коју тело претвара у серотонин. Режим исхране који подразумева избацивање угљених хидрата може да поремети хемијску равнотежу организма, па уместо да их потпуно избаците, бирајте врсту угљених хидрата као што су грашак или сочиво.

Антиоксиданси

Многе биљке имају својство антиоксиданаса, а универзални биљни антиоксиданс је камилица. Ова биљка не садржи кофеин и пуна је кризина, који има антиоксидативни ефекат и доказано седативно дејство. Често се користи као лек против несанице и других поремећаја спавања. Ако сте под стресом и не можете да се опустите, попијте топли чај од камилице.