ДОДАТНЕ дозе витамина и минерала неке су од главних препорука за јачање организма током пандемије ковида 19 и значајно је да пацијенти који болују од хроничних болести, нарочито након дугог периода кућне изолације, и пред повратак у колективе, редовно уносе цинк и витамин Ц. Ипак, управо хронични болесници највише пажње треба да обрате на препоручене дневне дозе, јер уколико се прописане количине премашују, код особа које имају бубрежне болести то може да доведе до калкулозе, док вишак минерала као што је цинк може да изазове бол у стомаку, повраћање и малокрвност, кажу стручњаци.

Клиничка испитивања из ранијих вирусних инфекција доказала су да постоје повољни ефекти цинка и витамина Ц за јачање одбрамбеног, имунолошког система организма. Доцент др Јанко Самарџић, клинички фармаколог Медицинског факултета у Београду, каже за "Новости" да се на основу тога сматра да је њихова промена корисна и током пандемије ковида 19.

- Код пацијената са хипертензијом, значајни су магнезијум, антиоксиданси и витамин Д, који је последњих година у фокусу научне и стручне јавности и сматра се корисним код пацијнената са дијабетесом, кардиоваскуларним и другим хроничним обољењима - каже др Самарџић.

У уобичајеним околностима потребно је око 80 милиграма витамина Ц дневно, што је доза коју најчешће уносимо кроз храну.

- У случају да је током овог периода дошло до нарушавања имунитета, доза може да се повећа на 300 до 500 милиграма кроз препарате за оралну примену - каже др Самарџић. - Ипак, веће дозе, што је од један до два грама, неопходно је узимати у консултацији са лекаром, најчешће путем инфузије. Минерали попут цинка повољно утичу на одбрану од вирусних инфекција и дневне потребе износе од 10 до 15 милиграма, док се веће дозе такође узимају у договору са стручним лицем.

Предозирање се не дешава често, али уколико се прекорачују препоручене дозе, може да се деси да витамин Ц изазове различите тегобе, као што су мучнина, повраћање и дијареја, што се чешће дешава код пацијената са бубрежним болестима.

- Код бубрежних болесника витамин Ц може да буде узрок стварања камена - објашњава др Самарџић. - Код узимања цинка, такође, могу да се јаве тегобе у дигестивном тракту, као што су мучнина и бол у стомаку, док код предозирања могу да се испоље малокрвност и недостатак бакра.

Исто као код терапије лековима, важно је да се примена суплемената усклади са сваким пацијентом појединачно, на основу клиничких манифестација и биохемијских налаза. Дешава се да пацијенти суплемете сматрају заменом за лек код хроничних болести, што је погрешно, често и врло опасно.

- Суплемент није лек и не може се узимати уместо прописане терапије, већ само као користан додатак уз постојећу терапију, уколико је то лекарска препорука - каже наш саговорник.

КОЕНЗИМИ И МИНЕРАЛИ КОД ДИЈАБЕТИЧАРА

ПОТВРЂЕНО је позитивно деловање комплекса одређених витамина код особа које имају проблема са шећером у крви, али искључиво ако се узимају у правилној дози.

- Код пацијената са дијабетесом могу да буду корисни мулитивитаминско-минерални комплекси - каже доцент др Јанко Самарџић. - Садрже витамине Ц, Д и Б комплекса, минерале попут цинка и хрома, алфа липоинске киселине и коензим Q10.