Уколико се на месту убода крпеља појаве црвени концентрични кругови обавезно потражите помоћ изабраног лекара, саветују доктори.

Специјалисти опште праксе у овом случају прописују антибиотик 21 дан. За оне којима је изабрани лекар недоступан или га немају помоћ могу да потраже и од дерматолога. У случају тежих компликација надлежни су инфектолози, али су они тренутно пребукирани пацијентима са ковидом 19, па се због тога ове сезоне саветује већа пажња и заштита од ових инсеката.

У Заводу за биоциде и медицинску екологију града Београда кажу да крпеља засад нема у парковима и на другим уређеним зеленим површинама, али су зато шуме на ободу престонице пуне:

- Анализа узорака током прошлог месеца показала је да је зараженост крпеља бактеријом која изазива лајмску болест била између 10 и 50 одсто. Највећа контаминација, око 50 процената, констатована је у узорку крпеља из Лисичијег потока. Разлог је тај, што се овај београдски локалитет налази уз војни објекат па се не третира против крпеља. Од осталих места висок проценат заражености имали су и локалитети у Топчидеру, на Авали, Кошутњаку и Ади Циганлији. Најмање заражених крпеља је било у узорку са Селтерс бање у Младеновцу, док у Бањичкој шуми, на Ушћу, као и у Липовачкој шуми није било заражених крпеља.

Лекари упућују да симптоми на месту уједа контаминираног крпеља код одређеног броја људи могу да изостану, зато сваки излазак у природу тражи посебну заштиту. На првом месту да кожа буде у целости покривена, као и космати део главе, а од помоћи могу да буду и заштитне креме, спрејови и наруквице.