Смрт близнакиња навела је научнике да ДОНЕСУ НОВЕ ЗАКЉУЧКЕ О КОВИДУ-19: Колико заправо ГЕНЕТСКИ МАТЕРИЈАЛ утиче на обољевање и тежину инфекције?

Novosti online

среда, 06. 05. 2020. у 18:52

Смрт близнакиња навела је научнике да ДОНЕСУ НОВЕ ЗАКЉУЧКЕ О КОВИДУ-19: Колико заправо ГЕНЕТСКИ МАТЕРИЈАЛ утиче на обољевање и тежину инфекције?

Depositphotos

У последњих месец дана у Великој Британији забележена је смрт најмање два пара близанаца и двојице браће, и то у року од неколико сата или неколико дана
У последњих месец дана у Великој Британији забележена је смрт најмање два пара близанаца и двојице браће, и то у року од неколико сата или неколико дана. То је један од темеља уверења да корона вирус можда има везе са генетским материјалом, пише "Guardian".

Већина научника верује да гени играју улогу у начину на који људи реагују на инфекције. Човеков генетски састав може да утиче на рецепторе које Ковид-19 користи за инвазију на људске ћелије. Колико је особа отпорна на инфекцију, какво је њено опште здравствено стање и како имуни систем реагује такође има везе са неким генетским компонентама.

Научни тим на челу са професором Тимом Спектором, начелником истраживања близанаца и генетске епидемиологије на Кинг'с колеџу у Лондону, истакао је да су симптоми корона вируса 50 одсто генетски. Али, Спектор је додао и да је неопходно више рада да би се разумело који су гени укључени у то и који имају утицај на ток болести.

"Не знамо да ли постоје гени повезани са рецепторима или гени који су повезани са начином на који се инфекција представља", рекао је.

Идентичне близнакиње Кејти и Ема Дејвис, које су имале само 37 година, преминуле су прошлог месеца у Општој болници у Саутемптону. Сестре које су живеле заједно имале су хроничне болести и биле су болесне пре енго што су се заразиле вирусом. Још један пар близнаца, Елеанор и Ајлин Ендрјус, старе 66 године, преминуо је раније овог месеца. И оне су живеле заједно и имале су нарушено здравствено стање.

Браћа из Њупорта - Гулам (59) и Раза Абас (54) преминули су у размаку од неколико сати у болници "Royal Gwent". И браћа из Лутона - Олум (46) и Иси Ајвови (38) умрли су од Ковида-19 у року од неколико дана.

"Ове смрти упозоравају нас да би то могло да буде генетски, али када живе заједно и деле исто окружење", рекао је Спектор. Закључак је да је то због тога што близнаци који живе заједно вероватно имају сличан начин живота и понашања, од исхране и навика око вежбања, па до тражења медицинске помоћи.

Истовремена смрт близнаца интригирала је и много пре него што смо се суочили са пандемијом корона вируса. Ипак, Спектор каже да у томе нема ништа чудно и да статистика указује да то ипак није толико често.

"Када погледате са научне стране, видите да близанци ретко умиру у исто време. На планети има милијарде људи. Један од 70 је близанац, а један у 200 је идентичан близанац", каже овај научник.

Маркус Мунафо, професор биолошке психијатрије на Универзитету Бристол, истакао је да се извештаји о близнацима морају тумачити са опрезом. Смрт близнаца је неуобичајена, што их чини материјалом за новине, али овакве вести могу да искриве нашу перцепцију.

"МИ смо склони да се фокусирамо на информације које се више ситичу из гомиле, чак и ако нису посебно релевантне. Зато морамо да будемо опрезни и не читамо превише о догађајима који се издвајају јер они заправо често нису повезани са проблемом који нас занима. Када близанци или сестре и браћа трагично умру од корона вируса то привлачи пажњу јавности, али то не значи да постоји неки посебан разлог да су они у већем ризику", закључио је Мунафо.

(Жена.рс)