Aнксиозни поремећаји погађају 40 милиона људи: Шта изазива осећај неспокоја и немира

В. Н.

субота, 18. 04. 2020. у 17:20

Aнксиозни поремећаји погађају 40 милиона људи: Шта изазива осећај неспокоја и немира

Depositphotos

Различите ствари изазивају тексобу у људима и такво стање може да доведе до благог напада панике
МАДА би дом требало да буде место где се осећамо најпријатније и најсигурније, због мера изолације и социјалне дистанце, боравак у четири зида може да изазове неспокој и немир. Подаци Америчког удружења за анксиозност и депресију говоре да анксиозни поремећаји погађају око 40 милиона људи (готово сваку пету особу у САД) и то више жене него мушкарце, али и децу.

Терапеут Виљем Шредер каже да различите ствари изазивају тексобу у људима и да такво стање може да доведе до благог напада панике.

Узрок депресије и стреса може бити било шта што вас подсећа на бившег емотивног партнера (одећа или друге ствари), а да тога нисте ни свесни. Уколико таква сећања изазивају више негативних него позитивних емоција, било би добро да се решите тога. Такође, постоје особе које не могу да поднесу неред у кући, па је довољно да на столу угледају хрпу папира и да се изнервирају. Људима преосетљивим на буку већ постојеће симптоме могу да погоршају обавештења на мобилном телефону, а решење је да угасе звук апликације или да их обришу. Али неке особе могу да осете велико незадовољство када преко друштвених мрежа посматрају туђе животе. Шредер саветује редовни одмор од социјалних мрежа, подсетивши да људи имају тенденцију да објављују само оно што је лепо, па често изостаје права слика о њима.