Компанија Фуџифилм саопштила је да ће почети са клиничким тестирањем антивиротика Авиган у Сједињеним Државама за лечење пацијената оболелих од ЦОВИД-19, пренела је јапанска агенција Кјодо.

Овај лек, који је развила компанија Фуџифилм из Јапана и који се користи за лечење грипа, ефикасан је у лечењу ЦОВИД-19, како показују извештаји из Кине.

Из компаније је саопштено да ће клиничка испитивања у САД бити рађена на око 50 пацијената, а одвијаће се у сарадњи са неколико болница и универзитета у овој земљи.

Клиничко тестирање лека Авиган за лечење ЦОВИД-19 отпочело је прошле недеље у Јапану. Уколико би се лек показао као безбедан и ефикасан, јапанска влада могла би да одобри његову употребу за лечење респираторне болести изазване корона вирусом у току лета.

Јапанска влада затражила је од Фуџифилма да повећа производњу овог лека услед пораста броја оболелих. Према пакету мера економске помоћи усвојеном у уторак влада ће издвојити 13.9 милијарди јена, односно 127 милиона долара како би утростручила националне залихе Авигана које би биле довољне за лечење два милиона људи.

Многе стране владе желе да набаве Авиган. Јапан планира да бесплатно обезбеди лек за 20 земаља света, као и да донира милион долара Канцеларији Уједињених нација за пројектне услуге за његову куповину и дистрибуицију.

Из компаније Фуџифилм саопштено је да ће лек моћи да се користи само када јапанска влада тако одреди, односно онда када се други антивиротици покажу као неефикасни у лечењу ЦОВИД-19. Дакле, лек ће се производити и дистрибуирати само на захтев јапанске владе и неће бити слободан на тржишту Јапана, САД нити било које друге земље, наводи се из компаније.

Лек Авиган, познат као Фавипиравир, не смеју да користе труднице нити жене које планирају трудноћу јер се сумња да изазива деформитете плода.