Савремени начин живота често лоше утиче на разне аспекте нашег здравља, а последице највише трпи систем органа за варење, због - нередовне исхране, недовољно обрађених намирница, преједања, лошег комбиновања намирница. Трпи и због узимања хране која се тумачи као празна. Реч је о намирницама које не садрже довољну количину влакана, минерала, као и других неопходних састојака за одржавање равнотеже добрих и лоших бактерија у цревима.

Да ли је овакво понашање разлог за појаву у народу већ познатог синдрома нервозних црева, објашњава професор др медицинске физиологије и специјалиста медицине спорта Дејан Чубрило са Медицинског факултета у Крагујевцу:

- Синдром нервозних црева, који представља функционалан проблем, не може да се гледа поједностављено. Од овог поремећаја болује веома велики број људи, а симптоми који се јављају јединствени су за свакога понаособ. Код оболелих се смењују дијареја и затвор, грчеви, болови у стомаку и врло непријатна чулна претакања. Гасови су понекад толико изражени да подсећају на врло озбиљна клиничка стања, што ствара забринутост да ли се иза тога, ипак, крије нека друга болест.

Да ли тегобе могу да се реше када се утврди дијагноза нервозних црева?

- Тек тада настају највећи проблеми за оболеле, с обзиром на то да се у извештају лекара специјалисте обично саветује такозвани хигијенско-дијететски режим, иза кога не стоје јасна правила. Креће се са испробавањем најразличитијих начина исхране, применом лекова за смањење гасова, па суплемената и пробиотика. Препоручују се и одређене вежбе, масажа, акупунктура, јога, чак и психолошки третмани. Највећа фрустрација настаје када пацијенти схвате да, шта год да примене, то не решава њихове проблеме до краја. Може да се осети краткотрајно побољшање, али и да дође до тога да се тегобе смењују у односу на доба дана, доба године, па чак и у односу на менструални циклус.

Ко више оболева од овог поремећаја?

- Клиничка пракса је потврдила да су то особе женског пола са већом телесном висином, мањом мишићном масом и повећаним процентом поткожног масног ткива. Подложније су и жене са повећаном површином такозваних висцералних масноћа на унутрашњим органима. Научно је утврђено да се у основи развоја овог поремећаја налази физиолошки дисбаланс на нивоу такозване тријаде нервно-ендокрино-вегетативног система.

Како се тај дисбаланс испољава?

- Стањима појачаног стреса, али и узбурканих емоција у којима се јављају бес, туга, љутња, страх, љубомора, неизвесност, чак и потчињеност. Испољавају се и хормонске промене током менструалног циклуса или менопаузе. Све то, заправо, јасно одређује појаву раније наведених симптома, као и стратегију лечења овог комплексног поремећаја.


На шта конкретно мислите када спомињете хормонске промене?

- Хормонске промене у току циклуса односе се на понашање хормона прогестерона и естрадиола који утичу на једра хипоталамуса у мозгу, доводећи до оваквог функционалног стања. Зато је веома битно праћење енергетског стања код жена непосредно пре и током циклуса. Јер, за сам процес менструалног циклуса жена троши више од 60 одсто укупних енергетских потенцијала. Зато и не чуди постојећа веза између хормона, укупне енергије и телесне конституције, па и годишњег доба на појаву симптома.

У целој овој причи, каква је улога исхране и да ли, можда, постоји још нешто што може да регулише ове физиолошке везе?

- Једини пут ка решавању проблема је добро познавање ових механизама и прецизно утврђивање дијагнозе неурофизиолога и гастроентеролога, који се баве функционалном дијагностиком. Када је реч о исхрани, мора да се пође од правилног комбиновања намирница, њиховог избора и начина припремања. У развијеној клиничкој слици са јасним тегобама треба строго избацити све намирнице које су свеже. Неопходно је да се све термички обради кувањем, гриловањем или динстањем. Овде се примарно мисли на поврће, као што је парадајз, паприка, бели и црни лук, краставац, намирнице из уобичајеног јеловника. Исхрана сировим намирницама одговара само здравим људима који немају тегобе.

А ако је процес узнапредовао?

- Ако се то догоди и прегледима се установи да слузница црева нема довољно ензима за обраду специфичних шећера, из исхране обавезно треба елиминисати артичоку, шпарглу, броколи, печурке, купус, црни и бели лук, бундеву, кељ, целер, коморач. На почетку треба елиминисати и све махунарке због стварања веће количине гасова. Они својим деловањем утичу на растезање црева, појачавајући осећај бола и осетљивост. Тек после месец или два треба увести сочиво и грашак, а по престанку свих тегоба треба покушати са леблебијама и пасуљем.

Шта још у исхрани утиче на појаву синдрома нервозних црева?

- Употреба цитруса нарочито неповољно утиче, због чега их максимално треба редуковати све до прекида појаве симптома. Ако се без њих баш не може, онда их треба конзумирати у разблаженом стању у виду свеже цеђених сокова, и у комбинацији са зачинима који регулишу стање нервног система. Велики проблем представља и воће са већим садржајем фруктозног шећера, као што су јабуке, крушке, манго, лубеница, зреле банане. Као што је случај са поврћем, ни воће се у датим околностима не конзумира у сировом стању.

А када је реч о млечним производима и житарицама?

- Исто се односи и на млечне производе ако су присутне тегобе. Чак треба избацити и кисело млеко и кефир. Тек по сређивању симптома постепено у јеловник треба увести кисело млеко, немасне сиреве, козји сир, путер и кајмак. Када је реч о житарицама, свакако треба елиминисати пшеницу, јечам, раж и спелту, због јако битних шећера у саставу житарица, познатих као фруктани. Они се веома тешко обрађују, због чега настају симптоми нервозних црева. Тешко растворљиве шећере садрже и разни крекери, кекси, тестенине, кускус.

О чему још треба водити рачуна?

- Веома је важно да се елиминишу љути зачини, као што су бибер, чили, паприка. Треба избацити и слатке зачине, а потенцирати на сланим и слатким додацима исхрани. Такође, треба избегавати чај од камилице и коморача, какао, маслачак, инстант кафе и цикорију. А због последичне оптерећености јетре и жучних путева у исхрани треба редуковати масноће, примарно животињског порекла, све засићене масти, а у неким ситуацијама и уља, као и орашасте плодове. Међутим, да би се лечење обавило успешно, поред адекватне исхране, за нормализацију цревне микрофлоре треба узимати пробиотике, а јаком терапијом индивидуализираних фитопрепарата елиминисати токсине бактерија, вируса, гљивица и паразита.

ЛЕЧЕЊЕ НА ПОГРЕШНОЈ АДРЕСИ

Тегобе повезане са синдромом нервозних црева разлог су великог оптерећења здравственог система и изостајања са посла. И, ово није мање битно, разлог су великих социјалних проблема у смислу поремећаја партнерских односа, успеха у школи, напредовања у послу. Зашто? Зато што такви пацијенти лутају од лекара до лекара годинама тражећи одговоре за узроке својих проблема. Како органских поремећаја нема, углавном на крају добију савет да помоћ потраже од психолога или психијатра, да би решили своје тегобе. Овде се поставља питање: да ли све те жене имају поремећај психе или може да им се помогне на други начин - наглашава др Чубрило.