Оно што тренутно мучи већи део човечанства јесте вирус корона, али и стрес и депресија и осећај панике који долазе са самоизолацијом и ограничавањем кретања и контаката. Људи већ миленијумима иду у цркве и храмове да би пронашли смирење, а можда и исцељење, а важна ствар у верским церемонијама јесте паљење тамјана.

Ради се о смоли дрвета босвелија, коју, између осталог, древна ајурведска медицина сматра одличним средством за лечење артритиса и зацељивање рана, док се на Западу његов мирис сматра нечим што помаже искључиво души, па се у том контексту помиње и у Старом и Новом завету. Да заиста може да помогне нашем душевном здрављу, доказао је пре неку годину тим истраживача са Универзитета “Џон Хопкинс” и Хебрејског универзитета у Јерусалиму, који је објавио студију у којој је проучено да ли ова материја заиста има психоактивно деловање.

Испробавано је дејство инсенсол ацетата, кључног састојка тамјана, на лабораторијске мишеве, и утврђено је да он утиче на области мозга које управљају емоцијама. Конкретно, инсенсол је активирао протеин TRPV3, који је уобичајен у мозговима свих врста сисара, а познат је по својој улози у нашој перцепцији топлоте кожом. Међутим, он делује и на ум - производи јак антидепресивни и анксиолитички ефекат, па је резултат опуштеност односно “отвореност”. Тамјан, у ствари, помаже нашем уму да се одмара, а истовремено даје јасну и једноставну перцепцију света око нас.

Осим тога, утврђено је да ова чудесна смола помаже као средство против мучнине и кашља, а има и антимикробно и противупално дејство. Паљење тамјана или инхалирање његовог уља може да ублажи симптоме грипа и прехлада и помогне у чишћењу дисајних путева. Ако већ не можете да идете у цркву, бар запалите тамјан - помоћи ће вашем телу и души.