ДР Бранимир Несторовић открио је зашто они пацијенти који буду прикључени на респиратор имају 40 одсто шансе да ће доживотно имати оштећење плућа, пише Телеграф.


- Ако су у питању пацијенти који пацијенти који су имали запаљење плућа, које није захтевало механичку вентилацију, онда не постоји ризик да ће имати оштећења. Али, они који су били на респиратору дуже време и развили актуени респираторни дистрес синдром, могу имати оштећења плућа касније и то у високом проценту – скоро 40 одсто њих ће имати оштећење.

Прочитајте још: Шарени тањир брани од вируса: О имунитету би требало размишљати током целе године

Он је потом објаснио и шта значи најопаснија трећа фаза болести Ковид-19.

- Само 5 одсто оболелих прећи ће у трећу фазу, односно добиће акутни респираторни дистрес синдром, тј. потпуно уништење плућа. То значи да имају огромну количину течности због које не могу да удахну кисеоник, а избаце угљен-диоксид. Овде се јавља сличност као и код САРС-а, односно чињеница да се код одређених пацијената стање може погоршати кроз свега неколико сати.

Прочитајте још: Сад није тренутак за дијету и исцрпљивање организма: Рестриктивни режим исхране може да наруши имунитет

Како каже, људи често мешају запаљење плућа са АРДС-ом, а то нема везе једно с другим.

- АРДС је заправо цитокинска олуја, односно прекомерна реакција организма. И код грипа људи умиру од АРДС-а, а он се јавља и код других болести. Плућа када су преплављена тешноћу, човек се гуши, а без респиратора се умире - закључио је.

(Телеграф)