ПРОМЕНЉИВЕ временске прилике и ванредна ситуација никако нису изговор да тело буде пасивно. Ипак, како саветује струковни физиотерапеут, Предраг Раднић, са Војномедицинске академије, требало би практиковати само лагане вежбе, да не би којим случајем дошло до повреде или до појаве бола, и потребе да се тражи лекарска помоћ:

- Најбоље би било да се дан започне вежбама истезања и вежбама јачања мишића. Можете да се истежете и у седећем и у стојећем положају, с тим да је неопходно да се води рачуна да се не прелази граница бола. Дакле, кад и ако заболи, требало би застати, направити паузу па покушати опет. Бол је заштитни механизам организма о којем мора да се води рачуна. Такође, веома је битно да се правилно дише, а то значи да се током напора ваздух издише.

Наш саговорник каже да је за очување виталног тела веома важно да се избегава дуготрајно задржавање у истој позицији:

- Пожељно је да се на сваких 10 до 15 минута промени положај тела. На пример, уколико се чита у лежећем положају, требало би устати, прошетати или се протегнути и променити позу, премештањем у фотељу или окретањен на други бок. Избегавањем оптерећења и дугог задржавања у истом положају предупређује се појава болова у леђима, врату, куковима и коленима.

Које су лагане вежбе погодне за дане у изолацији и како можемо да вежбамо код куће саветује Предраг Раднић.

Ротирање

У стојећем положају прекрстите руке преко груди и полако ротирајте тело у струку. Понављајте онолико колико вам прија, више пута на дан.

Низ бутину

У стојећем положају, док су вам руке опружене низ тело, савијајте се у струку тако да вам шаке клизе низ бутине. Ово је уз ротирање још једна вежба истезања која прија и превенира бол.

Чучњеви

Чучњеви су идеални за јачање мишића ногу. Да би дали резултат важно је да се изводе правилно. То значи да колена у чучњу не би требало да прелазе врхове ножних прстију, кичма би требало да буде исправљена, а стомак затегнут. Правилно дишите и урадите онолико чучњева колико вам прија, више пута у току дана.

Тегићи

Флашице од пола литре воде могу да буду идеални тегићи за јачање мишића руку. Заузмите усправан стојећи став и тегове подижите паралелно исправљајући и опружајући руке. Што већи број понављања изведете резултат је видљивији.

Извијање

У стојећем положају поставите руке на крста и извијајте се лагано уназад. Водите рачуна да вам истовремено врат прати линију кичме, односно и главом би требало тежити уназад.