Чак и када се редовно чисти, у њему се налази 3,2 милиона микроба: Ево како да се заштитите од бактерија у купатилу

Специјални додатак Доктор у кући

недеља, 05. 04. 2020. у 18:20

Чак и када се редовно чисти, у њему се налази 3,2 милиона микроба: Ево како да се заштитите од бактерија у купатилу

Depositphotos

Са лошим навикама ове бактерије могу да се прошире свуда по кући и тако да угрозе здравље
БЕЗ обзира на то што га детаљно перете једном седмично, у просечном купатилу се налази око 3,2 милиона бактерија, показују истраживања.

Са лошим навикама ове бактерије могу да се прошире свуда по кући и тако да угрозе здравље, поготово код осетљивих особа, које из одређених разлога могу да имају слабији имуни одговор.

Стога је састављена листа поступака које би требало да престанете да практикујете како би се умањио негативан утицај ових микроорганизама.

Избаците мрежасти сунђер

Мрежасти сунђер је добар само када је нов. Он добро одстрањује мртве ћелије са коже, али их и задржава на себи. Када га оставите у купатилу након купања, на њему се бактерије само умножавају. Можете га потпуно избацити из употребе и уместо овог сунђера два пута недељно користити пилинг целог тела.

Обавезно перите и леђа

При свакодневном туширању многи прескачу прање леђа, темељније прање стопала и предео иза ушију. Зато ови делови тела могу да буду расадници бактерија.

Четкицу само на суво

Купатило свакако није најчистији део дома. Зато ни четкицу за зубе не би требало остављати на лавабоу или машини за веш. Нађите суво место на полици где ћете држати четкицу за зубе и замените је свака три месеца.

Без мобилног у тоалет

Чак 90 одсто људи своје телефоне уноси у купатило. То практично значи да све бактерија које се налази у купатилу, могу да се нађу и на телефону, који се веома често ставља и на трпезаријски сто приликом јела.

Сушите пешкире

Буђ и бактерије чине купатило најпрљавијим местом у кући. Због тога тамо не би требало држати мокре пешкире. После купања изнесите пешкир из купатила, окачите га на неком месту где ће се осушити, најбоље на свежем ваздуху.

На ве-це шољи најдуже 15 минута

Читање књиге на ве-це шољи, играње игрица или једноставно само дуго седење није здраво. Према истраживањима, ово је нездраво, јер додатни притисак ствара хемороиде који могу довести до крварења. Ако имате проблема са затвором потражите помоћ лекара.

Спуштајте поклопац

Вртлог воде из водокотлића зна често да се распрши у ваздух. Бактерије из ве-це шоље тако се преносе на пешкир, лавабо, сапун, четкицу за зубе. Зато увек приликом пуштања воде спуштајте поклопац на шољи.