Светски медији већ недељама упозоравају јавност да користи заштитне маске против корона вируса.

Овакве поруке у неким деловима света изазивају конфузију, јер бројни стручњаци тврде да заштитне маске не помажу и да би уместо тога грађани требало да перу руке и да се придржавају мере социјалног дистанцирања, преноси ЦНН.

Још крајем фебруара амерички секретар за здравство Џером Адамс објавио је на свом Твитер налогу кратку поруку, исписану великим словима: "ПРЕСТАНИТЕ ДА КУПУЈЕТЕ МАСКЕ".

Адамс је објаснио да маске не штите здраве људе од корона вируса, али да користе када их носе заражени пацијенти јер тако штите своју околину од вируса.

Исте недеље, исту поруку јавности је упутио и Роберт Редфилд, директор Центра за контролу и превенцију болести.

На саслушању пред комисијом представничког дома америчког Конгреса, Редфилду је постављено питање да ли је потребно да људи носе заштитне маске.

Његов одговор је био кратак и без објашњења: "НЕ".

Неколико недеља касније Адријен Берч, експерт микробиологије на Универзитету у Калифорнији, изјавио је да не постоје валидни докази да маске не помажу здравим људима да се заштите од вируса.

"Заправо, постоје докази за супротно - да маске могу да нас заштите од инфекције каква је пандемија корона вируса", написао је Берч у свом ауторском тексту у којем је анализирао све стручне студије на ту тему.

"Постоје непобитни докази да је током епидемије САРСА ношење маске ефикасно спречавало ширење вируса", указао је Берч у свом тексту.

"Стално ношење маске може и до 70% смањити ризик од преношења вируса", заључује Адријен Берч.