ПРЕМА резултатима британске студије, губитак способности препознавања мириса био је примећен код скоро 60 одсто пацијената, код којих је накнадно утврђено да су позитивни на Ковид-19, и код само 18 одсто, чији је тест на вирус био негативан.

Прочитајте још: Уколико једну маску користите више пута, морате знати како да је ОПЕРЕТЕ да би вас она и даље ШТИТИЛА

- Према нашим подацима, а у комбинацији с другим симптомима, код особа са губитком чула мириса вероватноћа обољевања од Ковид-19 је три пута већа, па је зато потребно да се такве особе самоизолују током седам дана како би се смањило ширење заразе - истакао је професор са овог колеџа Тим Спектор.

Ово опажање навело је научнике на закључак да је губитак чула мириса, пре него висока температура, најизраженији симптом инфицираности вирусом. Научници су у даљем истраживању направили модел који омогућава да се одреди, на основу које комбинације симптома се може прецизније прогнозирати да је особа заражена Ковидом-19. Међу тим симптомима издвајају се губитак чула мириса и укуса, висока температура, суви кашаљ, малаксалост, дијареја, бол у стомаку и губитак апетита.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ И НА ОЧИ

Како се наводи, да особе инфициране Ковидом-19 губе способност препознавања мириса, научници су саопштили крајем марта.

Прочитајте још: Можда сте већ прележали вирус корона, а да то нисте знали: Ово је осам ЈАСНИХ ЗНАКОВА да се ваш организам сам изборио са њим

Истовремено, по мишљењу стручњака Британског удружења за оториноларингологију, овај симптом може бити знак и заразе неким другим типом вируса корона, а не САРС-ЦоВ-2О.

Научници саветују да се пажња такође обрати на стање очију. Амерички стручњаци појаснили су да иритација очију и неугодан осећај могу бити знак упалног процеса у организму, проузрокованог коронавирусом.

(rs.sputniknews.com)