ОШТЕЋЕЊА плућа која остану после прележаног вируса корона могла би да буду трајна, али само код пацијената код којих је клиничка слика била веома тешка. Они који су се инфицирали короном и успешно опоравили без већих компликација, могу да рачунају да ће им се вратити "стара плућа".

Код тежих облика болести, према писању немачког медија Дојче веле, ожиљци на овом виталном органу могли би да доведу до тога да, доживотно, те особе теже дишу и знатно се брже умарају.

Овај вирус, стручно "крштен" као САРС-КоВ-2, напада пре свега дисајне путеве. Заражене особе мучи средње јак или изузетно снажан сув кашаљ који се неретко прелије у упалу плућа.

Лекари у Хонгконгу утврдили су код појединих пацијената који су прележали корону смањену плућну функцију и трајно отежано дисање. Група на основу које су донели овакав налаз је, додуше, релативно мала и питање је да ли може да се третира као репрезентативна, али је свакако први показатељ црног тренда.

Код неких пацијената плућна функција би и након оздрављења могла да буде смањена за петину или чак за трећину - процењује Овен Чанг Так Јин, медицински директор Центра за заразне болести у болници "Принцеза Маргарет" у Хонгконгу. Они тешко дишу кад мало брже ходају, односно принуђени су да уобичајени ход замене успореним да би дисали нормалније.

Детаљније анализе радиће се сада, циљано, на људима који су прележали ковид-19 са намером да покажу да ли се код свих развила фиброза плућа, услед упале плућног везивног ткива. Последица тога је даље умножавање плућног везивног ткива између плућних мехурића и околних крвних судова.

Услед таквих компликација, објашњавају експерти, кисеоник теже долази до крвних судова, плућа постају крута, дисање површинско и убрзано. Последице су сметње при дисању, отежано дисање суви кашаљ и трајно смањена физичка кондиција, до те мере да су чак и свакодневне радње везане за одевање и боравак у кући велики проблем.
Плућна фиброза је неизлечива, оставља трајне ожиљке на ткиву, мада је напредовање болести могуће успорити, у идеалним условима раног откривања чак зауставити, што је нарочито битно за људе који су прележали ковид-19 и код којих се унапред може "рачунати" са плућном фиброзом.

Оно што, ипак, доноси оптимизам је чињеница да је највећи број стручњака уверен да су особе које су преболеле ову инфекцију имуне на евентуалне будуће инфекције истим вирусом. Имунолошки систем, наиме, док у организму букти инфекција вирусом корона, ствара управо она антитела која уништавају узрочнике обољења. Исти принцип као за оне који су имали тежак облик болести, важи и за људе који су корону прележали малтене на ногама.

Научници стављају извесну ограду због тога што је ковид-19 још у многим сегментима непознат, те зато не могу да тврде да ће у сто одсто случајева код излечених пацијената бити створен имунитет за будућност.

ЗАМУЋЕНОСТ НА СНИМКУ

ПОМОЋУ такозване рачунарске томографије код појединих пацијената утврђена је замућеност која упућује на оштећење плућа. Сазнања из Хонгконга потврђују налазе ранијих истраживања из Вухана. У једној студији научника Универзитетске болнице у овом кинеском граду, епицентру короне, анализирано је 140 снимака плућа пацијената оболелих од вируса корона и код свих је утврђена идентична замућеност.