Истраживања су потврдила да вирус Covid-19 може преживети на тврдим површинама као што су пластика и челик сатима, у неким случајевима и данима. Сада се испоставило да и воће и поврће такође могу бити преносници вируса.

"Covid-19 се као и сви други вируси који су узрочници прехлада и грипе преноси када кашљемо и кијамо, односно капљичним путем. Кад се то догоди, капљице падају на сваку површину у радијусу од два метра", казао је за портал Бодy+Соул др. Сем Хај па додао да је управо због тога пренос вируса прилично једноставан.

"Кад обришете очи, нос или уста, вирус преносите на прсте, а онда даље на предмете које додирујете. То вреди и за воће и поврће у трговинама које људи слободно додирују", упозорава.

Ипак, то не значи да морате престати куповати свеже намирнице, али требате бити опрезнији код њихове припреме и конзумације.

"Мој савет је да причекате пар дана пре него што се одлучите да их конзумирате и да их добро исперете“, истиче др Хеј.

Препоруке по питању прања воћа и поврћа су следеће.

1. Оперите руке 20 секунди топлом водом и сапуном.

2. Проверите има ли на комаду воћа или поврћа оштећења и одстраните их ножем.

3. Исперите намирницу пре гуљења и будите сигурни да прљавштина и батерије нису дошле у контакт с ножем којим ћете сећи намирницу.

4. Нежно истрљајте воће или поврће под млазом воде.

5. Узмите чисти нож и њиме огулите краставце, јабуке или кромпир.

6. Осушите намирницу сувом и чистом крпом или папирним убрусом.

7. Кад су у питању салата или купус, уклоните све спољне листове и добро их исперите водом.

Воће и поврће можете оставити у фрижидеру на температури испод 5 степени Целзијуса.

(Индекс.хр)