Гастроентеролог открива: Шта кад вас мучи НЕРВОЗА ЦРЕВА?

Novosti online

26. 03. 2020. у 08:00

Гастроентеролог открива: Шта кад вас мучи НЕРВОЗА ЦРЕВА?
Надутост, гасови, грчеви променљивог интензитета, мучнина, пролив или затвор врло су чести и непријатни проблеми који заиста знају како да нам “покваре” свакодневни живот

Надутост, гасови, грчеви променљивог интензитета, мучнина, пролив или затвор врло су чести и непријатни проблеми који заиста знају како да нам “покваре” пословни састанак, ишчекивано окупљање са пријатељима или дуго прижељкивани викенд. Све ове тегобе заправо представљају начин на који нам тело шаље сигнал да стомак не функционише како треба – да пати од нервозног црева.


Нервозно црево је најчешћи функционални поремећај пробавног система. Са професором гастроентерологије, проф. др Иваном Николићем, директором Интерне клинике у Институту Сремска Каменица, разговарали смо о томе како ефикасно решити овај непријатан проблем који се повремено или стално јавља код чак 70% опште популације.


Који су најчешћи узроци за појаву нервозног црева?


Узрок болести није до краја разјашњен. Фактори који играју кључну улогу могу бити контракције мишићау цревима које су јаче и трају дуже од уобичајених па проузрокују појаву гасова, надутост и дијареју. Слабе цревне контракције могу успорити пролазак хране и довести до тврдих, сувих столица и затвора.

Такође, тешке инфекције могу узроковати нервозу црева (иритабилни колон), па се тако неретко дешава да се тегобе појаве након јаке дијареје изазване бактеријама или вирусом.


Све већи број доказа указује на чињеницу да тегобе настају и због промене цревне флоре, приликом које се смањује број добрих бактерија које бораве у цревима и играју кључну улогу у здрављу. Истраживања показују да се цревна флора код људи са иритабилним колоном може разликовати од флоре здравих људи.


Који су окидачи за погоршање тегоба?


Многи људи имају погоршање симптома када једу одређену храну, укључујући пшеницу, млечне производе, агруме, пасуљ, купус, млеко и газирана пић́а. Стрес је такође један од окидача који погоршавају тегобе нервозног црева. Сви знамо да при стресним ситуацијама прво реагује стомак. Додатно, код жена које иначе имају двоструко већу вероватноћу да пате од ових тегоба, симптоми се погоршавају нарочито у периоду пре и током менструације.Проф. др Иван Николић

Шта саветујете оваквим пацијентима?За решавање овог проблема, прво је потребно уклонити узроке, а не само третирати симптоме. Првенствено је потребно променити исхрану и лоше животне навике. Свакако, треба смањити унос хране која подстиче стварање гасова, као што су пасуљ, купус или сирови лук. Осим тога, требало би избегавати превише зачињену и пржену храну.Надутост, гасови, грчеви и бол у стомаку се могу ублажити и коришћењем препарата Flobian® који делује на узрок проблема. Природан је и безбедан, са комфорним дозирањем, једна капсула дневно. За оптимални ефекат саветује се примена препарата Flobian® од најмање 4 недеље. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 задовољних пацијената.


Како да знамо да ли су наше тегобе узроковане нервозним дебелим цревом?


Дијагноза се поставља на основу присутних тегоба и искључивањем других органских обољења. Тегобе треба да трају бар 6 месеци, а непрекидно у последња 3 месеца пре постављања дијагнозе. Доминантно је присуство бола у стомаку, који се мора јавити бар једном недељно, како истиче проф. др Иван Николић. Уз надутост, грчеве и бол у стомаку, симптоми су и променљиве епизоде пролива и затвора, блага мучнина и горушица, као и учестало подригивање и чујно и неконтролисано грчење црева. Бол се тешко локализује на једном месту, па се углавном "шета" у стомаку, а најчешће се појачава након оброка и попушта након столице.


На крају, важно је да напоменем да се пацијенти који примете нагли губитак тежине, велики број столица, ректално крварење, недостатак гвожђа односно анемију, необјашњиво повраћање, потешкоће са гутањем и стални бол који се не ублажава обавезно јаве свом изабраном лекару.


(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)