Хумани папилома вирус, ХПВ, појављује се у преко 100 типова од чега је већина безопасна за здравље, али има и оних типова који имају онкогени карактер и могу да изазову рак грлића материце.

У Србији од рака грлића материце годишње умре 600, а оболи око 1.500 жена, због чега се налазимо на трећем месту по обољевању у Европи.

Протекле недеље стигла нам је одлична вест из Шапца, а то је да је донета одлука да ће град финансирати вакцине против ХПВ вируса и то све захваљујући Марији Ратковић која је решила да ће радити на едукацији када су обољења изазвана ХПВ-ом у питању.

Колико је рак грлића материце учестао код жена говори и то да према статистици сваког дана код пет жена се дијагностификује рак, а две изгубе битку са овом подмуклом болешћу.

КАКО СЕ ПРЕНОСИ ХПВ ВИРУС?

Хпв вирус који је главни узрочник рака грлића материце преноси се полним односом, али и директним контактом са зараженом кожом и слузокожом. Највеће и најчешће заражено подручје је генитално подручје.

Обесхрабрујућа вест је да се ХПВ може пренети упркос коришћењу презерватива као заштите код мушкараца. Инфекција (кондиломи) се обично јављају око корена пениса.

МАНИФЕСТАЦИЈА ХПВ ЗАРАЗЕ

Постоје три типа ХПВ вируса, са високим, средњим и ниским онкогеним потенциијалом. Ако жена утврди постојање вируса у телу то не значи да ће она добити карцином. То су особе које треба чешће да се контролишу, значи да су оне у повећаном ризику и да треба да прате стање.

Типови 16, 18, 31, 33 и 45 изазивају малигне промене на грлићу материце, због чега су и најопаснији. Ови типови ХПВ-а уз малигне промене могу узроковати и израслине, односно кондиломе који најчешће расту у гроздовима, унутар вагине и око ануса.

Код мушкараца се кондиломи најчешће манифестују на телу пениса или око ануса, могу се појавити и у ректуму или у устима.

Ако трудница има кондиломе постоји опасност да ХПВ инфекцију током порођаја пренесе на дете.

Постоје и типови ХПВ-а који нису онкогеног типа, па ако сумњате да имате ову инфекцију најбоље је да се уради тест ХПВ типизације.


ДИЈАГНОЗА

Да би се доказало постојање ХПВ вируса потребно је обавити уролошки или гинеколошки преглед, и по потреби користити молекуларно биолошки преглед. Мушкарцима се за доказивање ХПВ-а узима брис мокраћне цеви, док се код жена узима брис врата материце и ради се посебна претрага на присуство ХПВ-а. Свакако, потребно је урадити и ПАПА тест и колпоскопију који показују евентуалне промене у ћелијама грлића материце.

Налаз ПАПА теста се означава скраћеницом ЦИН (цервикална интраепитална неоплазија).

Постоје 3 степена, зависно од јачине промена у материци.

- ЦИН1 представља благу дисплазију

- ЦИН2 представља средњу дисплазију

- ЦИН3 тешку дисплазију

- 4. ступањ је карцином. Он, попут ЦИН 3, спада у тешку дисплазију. Промене захватају ћелије, али није пробијена базална мембрана.

- Карцином (инвазивни облик, пробијена је базална мембрана)

Оно што рак грлића материце чини врло подмуклим јесте чињеница да у почетку, чак и годинама може да не буде никаквих симптома. После тога креће исцедак и оно што је типично је контактно крварење или крварење приликом сексуалног односа. То већ говори о некој узапредовалој фази болести. У раној фази, те пред малигне промене у оној ситуацији када већ може да се спречи настанак карцином не даје никакве тегобе.

ФАКТОРИ РИЗИКА ЗА ДОБИЈАНЈЕ ХПВ ВИРУСА:

- промискуитет

- низак имунитет (када је имунитет добар организам ће се сам изборити с вирусом, али ако је слаб онда је то корак ка болести),

- пушење такође повећава ризик од добијања рака грлића материце, али пре свега ако особа дође у контакт с вирусом

Свака жена минимум једном годишње треба да оде код гинеколога на комплетан преглед који подразумева комплетне брисеве, колпоскопски и ултразвучни преглед као и преглед дојки.(Телеграф.рс)