Проблеми са палчевима на стопалима: Урасли нокат лечи само операција, нестручном терапијом може доћи до ширења инфекције

Специјални додатак Доктор у кући - И. Ковачић

недеља, 08. 03. 2020. у 09:10

Проблеми са палчевима на стопалима: Урасли нокат лечи само операција, нестручном терапијом може доћи до ширења инфекције

Depositphotos

Импровизована решења могу да доведу до ширења инфекције на коштане структуре, што је једна од најозбиљнијих компликација после гангрене

УРАСТАЊЕ нокта, које прате бол, црвенило, а често и појава гноја, трајно може да се санира само хируршким уклањањем ураслог дела нокатне плоче. У супротном запаљење може да се прошири на кожу, најчешће стопала, па чак и на кост, и да узрокује много озбиљније здравствене проблеме.

Доктор Саша Драговић, хирург Војномедицинске академије, каже да је стручан педикир од помоћи једино у почетној фази упале:

- Код појаве првих знакова урастања, дакле када се јави бол и благо црвенило у кућним условима или код педикира урастао нокат може да се третира подизањем нокатне плоче уз коришћење вате и антисептичних средстава, као и хиперманганским купкама. Међутим, када се појави гној потребна је помоћ дерматолога или хирурга. Они ће на одговарајући начин да третирају овај проблем, у асептичним условма. Јер, нестручном терапијом може да дође до ширења инфекције и на коштане структуре, што представља једну од најозбиљнијих компликација после гангрене.

Урастањем једне или обе ивице нокатне плоче у меко ткиво прстију настаје упала. Она је најчешће локализована на палчевима стопала, а њој су склони сви без обзира на пол и старост.

- Неправилно сечење нокатне плоче главни је разлог због чега долази до њеног урастања - каже др Драговић. - Зато би нокте увек требало сећи равно, у нивоу јагодице прста, никако полукружно и испод нивоа јагодице. До урастања нокатне плоче може да дође и због тесне обуће, као и лоше хигијене, појаве гљивица, услед којих нокат може и да се деформише.

Опрез од урастања нокта нарочито се саветује хроничним болесницима, пре свега дијабетичарима, јер код њих ова упала лако може да се претвори у гангрену.

- У највећем броју случајева пацијенти се лекару обраћају за помоћ тек када не могу да ходају због ураслог нокта - каже наш саговорник. - У тим случајевима се различитим поступцима и мерама прво санира упални процес, а након тога се третира хируршким путем. Стандард у хируршком лечењу ураслих ноктију је делимична ресекција нокатне плоче на страни урастања. Опоравак је потпун после седам до десет дана.


ГЉИВИЦЕ

КАДА се урастао нокат лечи на одговарајући начин, оправак је углавном потпун.

- Код неких пацијената после отклањања ураслог нокта трајно се губи нокатна плоча - каже др Драговић. - Обично се то дешава у оним случајевима када је ова инфекција удружена са нелеченом гљивичном инфекцијом која је и довела до деформације и урастања нокта.