Ваздух је већ пун полена: Највеће муке задају бреза и леска, поленска зрна све крупнија, па су симптоми алергије тежи

Специјални додатак Доктор у кући - И. Ковачић

29. 02. 2020. у 14:10

Ваздух је већ пун полена: Највеће муке задају бреза и леска, поленска зрна све крупнија, па су симптоми алергије тежи

Depositphotos

Због продужене сезоне зрна су већа, лакше се лепе за слузокожу дисајних органа, а све ређе може да помогне само један антихистаминик

У ВАЗДУХУ, иако му "још није време", полена има више од граничне вредности која се толерише, зрна полена су све крупнија, због чега се лакше лепе за слузокожу дисајних путева, па су и симптоми алергије - тежи. Стручњаци кажу да је већ време за терапију, али код многих пацијената примена само једног лека неће бити довољна.

Промена климатских услова довела је до тога да се полен дрвећа у ваздуху појављује већ крајем јануара и траје све до краја априла или маја.

- У ово доба године почињу да цветају бреза и леска, јова, потом бела врба, ива, јасен, орах, топола - каже др Раjица Стошовић, алерголог Клиничког центра Србије. - Полени овог дрвећа узрокују алергије код великог броја људи. Убедљиво су најиритабилнији полени брезе и леске. Критична концентрација полена дрвећа, као и трава је 32 поленова зрна по кубном метру ваздуха, а већ сада се бележи више од тога.

Алергијски ринитис данас је много агресивнија болест управо због промене климатских услова. Биљке цветају готово целе године, па су и поленска зрна све крупнија.

Доктор Стошовић каже да је тренд увећања поленовог зрна нарочито изражен у градским подручијима:

- Урбане средине обилују већим зрнима полена највероватније као последица све топлијих временских услова и ниске влажности. Сматра се и да чађ, сумпорна и азотна једињења, као продукти сагоревања фосилних горива, такође утичу на повећање и промену структуре поленових зрна.

Алергични се зато суочавају са све дуготрајнијим и све тежим алергијским тегобама, а и лекарима је све теже да одреде терапију.

- Примена антихистаминика представља лекове првог избора за лечење благе алергијске кијавице, пре свега код оних пацијената код којих је она изазвана алергијом на полен - каже др Стошовић. - Међутим, последњих година бележи се пораст броја пацијената са умерено тешким и тешким алергијским ринитисом, код којих примена само антихистаминика није довољна, јер се тегобе, и поред узимања лекова, појачавају. Долази до поптуног запушења ноздрва, често уз осећај губитка мириса. Да би се то избегло, чим примети да лек не умањује тегобе, пацијент би требало да затражи преглед код алерголога.

Одлагање терапије у случају алергије на полен само погоршава проблеме. Најпре се јављају свраб у очима, сузење, потом кијање у серијама које се тешко зауставља, обилна воденаста секреција из носа, запушеност ноздрва. Није искључен ни сув надражајни кашаљ који је тешко заустављив, отежано дисање па чак и свирања у грудима уз осећај гушења.


ЗА ВАКЦИНУ ЈЕ САД КАСНО

ЈЕДИНА терапија која може трајно да излечи алергију је имунотерапија - "лечење алергија помоћу вакцина"

- Примена ове терапије захтева испитивања и то у одређеном периоду године - каже др Рајица Стошовић. - То треба да се обави код надлежног алерголога током касне јесени када нема полена у ваздуху. Одмах по обављеном испитивању и после одабира најоптималније "вакцине" започиње се имунотерапија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације