ДЕЦИ не треба попуштати ако не воле поврће, млечне производе или месо, јер то може да има велике последице по здравље. Према речима дијетолога, у периоду развоја најважније је да деца једу све групе намирница, док је шећер потребно потпуно избацити.

Специјалиста хигијене и супспецијалиста за исхрану др Татјана Мраовић, каже за "Новости" да правила уравнотежене исхране детета, колико год нам била позната и мислимо да их знамо, најчешће нису нешто што доследно спроводимо.

- Нека од тих правила су шта деца треба да једу, на шта обратити пажњу, шта им је најпотребније и ненадокнадиво - каже др Татјана Мраовић. - Грешке и лутања су веома присутни у овој области, а то неретко води у болести неправилне исхране у каснијем животу.

Најважније је децу научити да се сладе воћем, сувим воћем и помало медом. Не миксати храну, већ пустити да се жвакање, као део варења хране, подразумева.

- Не треба дозволити да се дете угоји и мислити да је оно само "крупно" - каже др Мраовић. - Посебну пажњу треба обратити у другој, седмој и годинама пред пубертет. Гојење у овој животној доби оставља трајну склоност ка гојењу током живота.

Према речима наше саговорнице, то је доб када се деца гоје на рачун повећавања броја масних ћелија. Након пубертета, телесна маса се мења на рачун повећања или смањења запремине ћелија, те ако је њихов број мањи, лакше одржавамо тежину током живота.