Незамењив у исхрани, црни лук садржи мноштво корисних састојака, због чега је изузетно делотворан код одређених здравствених тегоба. Пре свега се показао ефикасним у спречавању атеросклерозе, односно закречавања крвних артерија. Да би се постигао жељени ефекат, требало би конзумирати сразмерну мешавину сока црног лука и меда, односно - колико сока толико и меда. Мешавину треба узимати свакога дана три до четири пута по кашичицу, док не осетите побољшање.


Овако спремљен црни лук је добар и против кашља, а у исте сврхе одличне резултате даје и онај печен на маслиновом уљу или куван у млеку. Свеж сок је делотворан код испирања упаљене слузокоже усне дупље и носа, као и за инхалацију синуса. Сок се користи и за јачање корена косе, тако што се утрљава у корен власи.

Иначе, најпозитивнији ефекат на укупно здравље црни лук постиже у сировом стању, док му се дејство пржењем или кувањем умањује. Зато га треба конзумирати у свежем стању, као обавезан састојак разних салата.