Уколико имате алергију или много времена проводите гледајући у монитор, понекад ништа не може да пружи такав угођај као када добро протрљате очи. Постоји неколико разлога зашто то има терапеутско деловање: трљање очију стимулише вагусни нерв који може да успори откуцаје срца и да ослободи од стреса.

Међутим, пречесто и превише енергично трљање очију може да изазове оштећења, погоршање постојећег стања или да повећа ризик од инфекција.

Али, хајде да видимо мало детаљније зашто је важно да не трљамо очи, поготово рукама.

Прочитајте још: Олако смо вадили крајнике: Некада најучесталија операција у дечјем узрасту данас се доводи у питање

МОЖЕТЕ ПОВЕЋАТИ РИЗИК ЗА НАСТАНАК БОЛЕСТИ ОКА

- Хронично трљање очију може да доведе до слабљења рожњаче и њеног изобличења, односно појаве дегенеративног обољења кератоцонус, каже Марк Мифлин професор офталмологије на Универзитету Јута.

Непрекидно трљање ткива рожњаче може да изазове да се она истањи и постане више у облику купе (нормално је облика полулопте). Озбиљна оштећења захтевају трансплантацији рожњаче.

МОЖЕТЕ ДА ИЗГРЕБЕТЕ РОЖЊАЧУ

Уколико вам је у око ушла трепавица или трунка прашине, која вам иритира око, махинална реакција је да протрљамо око руком. Али, то може да погорша ситуацију. Наиме, ризикујете да огребете рожњачу, што је стање које се само од себе санира за дан или два, али може и да се развије и чир ако се не лечи, наводе из клинике Мајо. У таквим ситуацијама треба да се користи вода или физиолошки раствор за испирање ока.

МОЖЕТЕ ДА ПОГОРШАТЕ ГЛАУКОМ

Уколико вам је већ дијагностиковано озбиљно стање ока, трљање може само да га погорша. Глауком је најчеше узрокован повећањем очног притиска који доводи до оштећења очног живца, што на крају може да изазове губитак вида. Истраживања су показала да трљање очију може да повећа унутрашњи притисак ока. За пацијенте који узимају лекове против глаукома, „Фондација за истраживање глаукома“ (Глауцома Ресеарцх Фоундатион) сугерише да не трљају очи, чак и ако лекови могу да изазову свраб или замагљење вида.

МОЖЕТЕ ДА ПОГОРШАТЕ КРАТКОВИДОСТ

Код људи који имају кратковидост, трљање очију може додатно да погорша и ослаби вид.

Кратковидост или миопија је све учесталије стање у последњих неколико деценија. Готово 9,6 милиона људи има високу миопију и временом њихов вид постаје све лошији, показало је истраживање из 2016. године, објављено у часоопису „Опхтхалмологy“.

МОЖЕТЕ ДА ПОВЕЋАТЕ РИЗИК ЗА НАСТАНАК ИНФЕКЦИЈЕ ОКА

Без обзира колико често перете руке и даље на њима може да буде на хиљаде бактерија. Уколико рукама додирујете очи можете да пренесете бактерије, које могу да изазову коњуктивитис или неку другу болест, наводи „Америчка оптометријска асоцијација“ (American Optometric Association). Уколико вам се око зарази, топла облога би могла да помогне да га умирите.

МОЖЕТЕ ИЗАЗВАТИ ПУЦАЊЕ КРВНИХ ЖИЛИЦА У ОКУ

Уколико често и јако трљате очи може доћи до пуцања танких крвних жилица у оку. То може да изгледа као козметички проблем, а може и да се претвори у изглед „крвавих“ очију.

МОЖЕТЕ ИЗАЗВАТИ ОПУШТАЊЕ КАПКА

Уколико често и јако трљате очи, капак временом може да изгуби еластичност, наводи доктор Мифлин.

Питање је: да ли постоји сигуран начин додиривања капка? Доктор Мифлин препоручује да се користи иста јачина притиска као када би потапкали очи пешкиром након умивања.

(telegraf.rs)