Инфаркт или срчани удар међу водећим је узрочницима смрти у свету. И док у нашем народу постоји широко распростањено уверење да је сигнале тешко препознати, велика је заблуда да срчани удар погађа људе као “гром из ведра неба". Штавише, данима, недељама, па чак и месецима наше тело шаље одређене врсте упозорења.

Осим бол у грудима, знојења и мучнине, као и проблема с дисањем, постоји и један део тела који може указати да вам прети инфаркт. Реч је о ноктима!

Бројне студије су показале да су нокти одраз нашег здравља, а сада се испоставило да они могу да укажу и на проблеме са срцем.

Обавезно обраите пажњу на руке, погледајте у нокте и потражите црвене или љубичасте линије испод нокатне плоче.

Америчка академија дерматологије (ААД) наводи да линије могу да открију да ли имате коронарну болест срца. Медицински гледано ове ситне линије представљају крвне мрље које се појављују испод нокта, а када настају због коронарне болести срца, уз овај симптом се јављају висока телесна температура и слаби или неправилни откуцаји срца.

ААД открива још један знак који може да открије да болујете од коронарне болести срца.

Наил цлуббинге - медицински израз који описује нокте закривљене према доле и натечене прсте, такође би могао бити показатељ болести.

Поред тога, Национална здравствена служба (НХС) истиче да је најчешц́и симптом коронарне болести срца јак бол у грудима. Постоји читав низ фактора ризика који повец́авају вероватноц́у за настанак болести.

Хипертензија (повећан крвни притисак) је најопаснији фактор, а осим њега лекари истичу да људима који имају висок ниво лошег холестерола и дијабетес прети већи ризик од инфаркта.

Такође, нездрав начин живота може да допринесе развоју болести, а обично је реч о недовољној физичкој активности, гојазности, нездравој исхрани богатој сољу, храни сачињеној од засићених масти...


(Телеграф.рс)