СВАКА земља која се бави пиварством обавезно гаји хмељ. Етарско уље из ове биљке пиву даје пријатан мирис, горке материје горчину, а танин га бистри таложећи беланчевине јечменог слада.


Представници традиционалне медицине истичу да је хмељ добар и као седатив, јер смирује нерве. Код особа које немају апетит и тешко варе храну користи се и у виду инфузија, алкохолног екстракта или сирупа. Такође је примећено да јастуци пуњени хмељом помажу код несанице.

Чај од хмеља такође помаже код поремећаја спавања, страха и немира. Припрема се тако што се кашичица до две кашичице хмеља прелију са 200 мл кључале воде. Потом се чај остави поклопљен да одстоји 15 минута, уз повремено мешање, а затим се процеди и пије - ако је реч о несаници, пред спавање, а у другим околностима када наступе страх и немир.