ПАРАЗИТАРНЕ инфекције код деце данас су скоро сасвим ишчезле. Уместо њих, појавиле су се много опасније болести. То су запаљенска обољења црева, која када се открију у детињству имају много тежу форму, отежавају раст и развој и могу да оставе трајне последице. Да невоља буде већа, симптоми ових болести код деце могу да буду скривени или да се испоље као хронична анемија, губитак у тежини, стварање гнојне колекције у аналној регији...


Асистент др Иван Миловановић, педијатар на Одељењу гастреонтерологије, хепатологије и ендоскопије, Универзитетске дечије клинике у Тиршовој, каже да се највећи број запаљенских болести црева код деце јавља у форми улцерозног колитиса и Кронове болести:


- Обе болести су аутоимунске и првенствено захватају систем органа за варење, али могу да се прошире и на друге органе. Док улцерозни колитис захвата дебело црево, Кронова болест може да се јави у било ком делу органа за варење, али и ван њега, а често су захваћени јетра, кожа, очи, зглобови.


У ком узрасту се најчешће ове болести откривају?

- Сваки четврти до пети пацијент са дијагнозом запаљенске болести црева је дете. У просеку, болест се јавља око 15. године. Дечаци нешто чешће оболевају од Кронове болести него девојчице, док је полна дистрибуција код улцерозног колитиса једнака.


На основу којих параметара се поставља дијагноза?

- Дијагностика запаљенских болести црева је врло тешка и сложена. Састоји се од прегледа, лабораторијских анализа крви, ендоскопије, ултразвука и магнета. Додатна невоља је у томе што деца често нису способна да објасне тегобе, као и чињеница да се ове болести јављају најчешће у доба пубертета, које представља изазов и за здраву, а камоли за болесну децу.


Који су типични симптоми ових обољења?

- Тегобе се састоје првенствено од болова у трбуху и дуготрајног пролива, са или без примеса крви. Међутим, што је дете млађег узраста симптоматологија је неспецифичнија. С обзиром на то да и улецрозни колитис и Кронова болест могу да оставе трајне последице по здравље, важно је да буду правовремно дијагностиковане и на адекватан начин лечене.


Са којим проблемима се деца сусрећу код најтежих форми болести?

- Они се сусрећу са тегобама које су везане за саму болест. То су чести одласци до тоалета, неконтролисано пражњење, болови у трбуху који ометају свакодневно функционисање, као и низак раст. Има и различитих нежељених ефеката терапије, као што су пролазни губитак косе, акне, повећање телесне масе... Осим тога, ове тегобе се јављају у једном од најосетљивијих периода живота, када су и много мањи симптоми предимнезионирани, а захтеви околине око физичног изгледа и уклапања велики. Овакав стрес додатно може да погорша болест, тако да се они врло често налазе у зачараном кругу. Зато је задатак лекара, између осталог, да помогну не само деци, већ и родитељима, њиховим пријатељима, наставницима, да им заједнички олакшају живот.


Кронова болестКако се лече аутоимуне болести црева?

- С обзиром на то да се ради о аутоимуним болестима, основа терапије су лекови који снижавају активност имуног система. Овакава терапије је вишегодишња, а врло често и доживотна. Понекад, када се јаве компликације, морају да се подвргну и оперативним захватима.


Шта се постиже умиривањем имуног система?

- Циљ терапије је да се обезбеди зацељење захваћног ткива, да се подигне квалитет живота и да се избегну компликације. Последњих деценија терапија је осавремењена такозваном биолошким односно имунолошким лековима. То су у ствари анитела која блокирају запаљење у оболелом ткиву и доводе до зацељења захваћених органа. Оваква терапија доказано даје мање компликација и значајно подиже квалитет живота оболелих, што је за наше пацијенте нарочито важно, јер болест не утиче само на њих већ и на квалитет живота целе породице. При томе, битно је рећи да је биолошка терапија резервисана за најтеже и најкомпликованије пацијенте.

Улцерозни колитисКада је потребно оперативно лечење?

- За разлику од прошлих времена, данас је оперативно лечење резервисано за компликације болести као што су сужења или претеће пуцање зида црева. На срећу, имамо добре лекове, па су овакве компликације све ређе.ВЕЛИКА ЛЕПЕЗА ЛЕКОВА


Има ли нових сазнања у вези настанка ових болести?

- Запаљенске болести црева су хроничне и постоји међусобно прожимање више узрока који су везани за средину, исхрану, бактеријску флору у цревима и генетску предиспозицију. Што се болест раније јави већи је и утицај генетике. Откривени су многи молекули које доводе до оштећења ткива црева, па се интензивно ради на производњи њихових блокатора у виду антитела и малих органских молекула. Никада до сада није било више лекова који се користе у лечењу ових болести, нити толико супстанци које се истражују. Нови лекови за запаљенске болести црева улазе у свакодневну клиничку употребу готово на неколико година, што нам омогућава све квалитетније лечење.ИСХРАНА

Да ли би оболели од улцерозног колитиса и Кронове болести требало да воде рачуна о исхрани?


- Свакако, поготову што се данас сматра да је неправила исхрана један од узрочника ових болести. Храна је код деце оболеле од Кронове болести једна од првих терапијских опција, када се налазе на ентералној исхрани, првих неколико месеци док не уђу у мирну фазу болести. Осим тога, храна има улогу и да помаже лековима, а начин исхране мора да се прилагоди врсти болести као и њеном стадијуму, у зависности од тога да ли се пацијент налази у активној или мирној фази болести.