ВИСОКА телесна температура, језа и дрхтавица нису резервисане само за респираторну упалу, већ и за бактеријску инфекцију бубрега. Ово запаљење масовно погађа жене, како старе, тако и младе и то четири пута чешће него мушкарце. Када се осим симптома прехладе јави и бол у доњем делу леђа, који се појачава са кретањем и отежано се и болно мокри, сигурни су знаци да је потребна помоћ уролога.

Доцент Александар Јаничић, начелник одељења на Клиници за урологију Клиничког центра Србије, каже да бактеријска упала бубрега настаје због недовољано добро и дуго лечене упале бешике:

- За 90 одсто свих случајева инфекције бубрега одговорна је бактерија ешерихија. Она се из бешике преко мокраћних канала шири до бубрега и узрокује препреке у излучивању урина, због чега он не отиче само у смеру ка споља, већ се и враћа ка бубрезима.

Статистички подаци показују да две трећине жена има уринарну инфекцију бар једном у животу, а она се често поново врати у следећих годину дана од прве инфекције.

- Жене из анатомских разлога, због тога што им је излазни мокраћни канал ближи аналном отвору, као из због знатно мање дужине излазног канала, склоније су упали бубрега од мушкараца - каже др Јаничић. - Утврђено је да су уринарне инфекције чешће код младих жена које почињу са сексуалним активностима, као и значајна учесталост код трудница. У средњим годинама се број упала знатно проређује да би се поново повећао уласком у менопаузу.

Са старењем жене губе велики број "добрих" бактерија у уринарном тракту, а и киселост вагине расте, што повећава ризик од уринарних проблема. Посебна невоља је што у старости утицај на здравље уринарног тракта имају и поремећене вредности хормона.

- Хормонални дисбаланс повећава осетљивост слузнице мокраћне цеви на микроорганизме, па је код жена у "трећем добу" проценат уринарних инфекција значајан - каже наш саговорник. - Отприлике половина жена које добију упалу бешике, пате и од упале бубрега мада тога нису ни свесне.

Када бактерије нападну бубреге симптоми могу да буду и губитак апетита, мучнине, главобоље...

- Инфекција бубрега обавезно мора да се лечи, а циљ је њено сузбијање и смањење симптома - каже др Јаничић. - Почетна терапија се обично састоји од узимања уринокултуре да би се утврдио узрочник и прописао одговарајући лек. Терапија антибиотицима зависи од конкретног микроорганизма који је узроковао инфекцију и који је изолован уринокултуром. Међутим, клиничка слика и симптоми који прате бактеријску упалу бубрега не дозвољавају чекање налаза, већ лекар на основу искуства прописује антибиотик. Тек после добијања налаза уринокултуре, што обично траје неколико дана, терапију прилагођавамо према добијеном антибиограму. Лечење обично траје најмање две недеље.

Према речима др Јаничића, уколико се бактеријска упала бубрега не лечи она може трајно да оштети функцију ових органа, а бактерије се могу проширити у крвоток, па може наступити сепса која је веома опасна по живот.


МУШКАРЦИ ДУЖЕ НА ТЕРАПИЈИ

НИ МУШКАРЦЕ не заобилазе инфекције уротракта. Најчешће оболевају старији припадници јачег пола код којих прогресија симптома узрокованих увећаном простатом доводи до неадекватног пражњење мокраћне бешике. Клиничка пракса је показала да је инфекцију код мушкараца знатно теже искоренити, па примена лекова траје дуже од две недеље.