Природни порођај или царски рез, шта је боље за трудницу, а шта за дете: Ево шта лекари препоручују будућим мамама

Зорица Остојић-Јоксовић

05. 02. 2020. у 09:10

Природни порођај или царски рез, шта је боље за трудницу, а шта за дете: Ево шта лекари препоручују будућим мамама

Depositphotos

Начин рађања одређују године, трудноћа високог ризика због болести мајке, стање после обављеног претходног царског реза

Вишегодишњи тренд инсистирања на рађању царским резом полако сплашњава. Због компликација које могу да се јаве код мајке, као и код новорођенчета, стручњаци се труде да укажу на сву "лепоту природног порођаја", а на оправданост царског реза само у строго индикованим ситуацијама. Међутим, без обзира на то што постоје јасне индикације када се царски рез изводи, све је већи број трудница, не само у свету већ и код нас, које захтевају порођај на овакав начин. У неким земљама Латинске Америке дошло је до праве експанзије, јер је овај облик порођаја заступљен у чак 70 одсто случајева.

А каква је ситуација код нас, објашљава професор др Јелена Стаменковић-Дуканац из Гинеколошко акушерске клинике Клиничког центра Србије:

- Иако у нашој земљи не постоји опција царског реза на захтев, он је у приличној мери заступљен. По броју урађених царских резова годишње, Србија заузима шесто место у Европи, што уопште није занемарљив податак. Заправо, број царских резова се значајно повећао у последње две деценије. Статистика показује да пре двадесет година њихов број није прелазио шест одсто, док се данас тај проценат креће између 25 и 30. Разлог за све чешћу примену су пре свега године труднице, односно све каснија одлука о рађању. Трудноће високог ризика по здравље бебе због дијабетеса мајке, хипертензије, тешких облика бубрежне инсуфицијенције и срчаних обољења такође условљавају примену царског реза. Врло честа индикација за извођење царског реза је и стање након претходно обављеног царског реза.

Који су још разлози за овакав порођај?

- У различитим хитним стањима, као што је превремено одлубљивање нормално усађене постељице, прибегава се царском резу ради што бржег порођаја. То је избор и у случају сужене карлице са превеликом бебом, као и у ситуацији када беба заузима карлични положај, односно креће напоље гузом. Вирусна обољења доњег гениталног тракта, укључујући и сиду, такође су индикација за овакав порођај, али и одлубљивање ретине, старост трудноће где порођај из неког објективног разлога мора да се обави пре термина, близаначка трудноћа или поновљени царски рез. Мада, када је реч о поновљеном царском резу, други није обавезан да се уради, али мора да се води рачуна о руптури утеруса, односно прскању материце. У сваком случају, без оправданог разлога не треба претеривати са царским резовима, поготово када се ради о већем броју трудноћа жене.


Шта је најбоље за трудницу?

- Без обзира на присутан страх од вагиналног порођаја, за трудницу је идеално да се породи на природан начин, осим ако не постоји одређена болест мајке или је стање плода из неког разлога такво да то не дозвољава. Бол наравно постоји, али он може да се предупреди епидуралном аналгезијом. Реч је о анестезији која се локално убризгава са циљем да се обезболи материца и да жена у свесном стању лакше поднесе целокупан порођај. На лични захтев, а да за то не постоје оправдани разлози, царски рез не би требало да се изводи, јер то не дозвољава ни наш закон. У свету је ова област правно другачије регулисана, па се царски резови изводе без обзира да ли за то постоје индикације или не. Примера ради, од укупног броја порођаја, царским резом у Енглеској обави се седам одсто на лични захтев, у Немачкој 4,8, а у Бразилу чак 35 процената!

Како се царски рез изводи?

- Царски рез је, да кажемо, углавном лака хируршка операција. Изводи се тако што се предњи трбушни зид отвара по слојевима, а затим се материца просеца да би се беба извадила. Траје око пола сата до сат, али ако ствари крену нежељеним током може и дуже. Као компликација може да се јави крварење из материце, а то онда захтева више времена да се све доведе у ред и породиља збрине на прави начин. Опоравак од царског реза траје дуже него након класичног порођаја. Интензивни болови трају један до два дана, али и мучнина због деловања анестезије. Породиља за то време мора да буде под интензивним надзором лекара, при чему јој се контролишу притисак и пулс, степен крварења, рад црева... То је зато што је након царског реза повећан ризик од абдоминалног бола, али и од оштећења мокраћне бешике и уретера, односно мокраћовода. Након овакве операције жена у породилишту остаје и до пет дана, за разлику од природног порођаја када кући одлази после два.

Коме се апсолутно не препоручује овакав порођај?

- Трудница са тешким плућним обољењем треба да заборави на царски рез. Не препоручује се ни уколико постоје генетске аномалије плода, као и ако су аномалије са смртним исходом за плод. Лекари труднице одвраћају од порођаја царским резом и када не постоје овако тешке медицинске индикације. Потврђено је да бебе које се рађају природним путем имају далеко мање тешкоћа са дисањем након рођења у удносу на оне рођене царским резом, упркос томе што овакве бебе изгледају здраво и лепо, насупрот често измученим бебама које пролазе кроз вагинални канал. Научници су доказали и да бебе рођене царским резом имају незрелија плућа, због чега у будућности могу чешће да имају респираторне проблеме и одређену склоност ка разним плућним обољењима. Због анестетика који се дају мајци, бебе се спорије адаптирају на спољашње окружење. Одређене проблеме, наравно, има и мајка. Код ње је повећан ризик за настанак тромбозе и инфекција спољних и унутрашњих резова, а може да има проблеме и са лактацијом и отежаним дојењем и успостављањем првог контакта са бебом.ПЛАНИРАЊЕ ДАТУМА РОЂЕЊА


Царским резом може да се планира датум рођења, али само ако је жена у термину порођаја. У таквој ситуацији може да се договори одређени дан порођаја, мада је најбоље, ако је трудноћа прошла уобичајено, сачекати спонтани тренутак. Заправо, и за бебу и за мајку најбољи је природни порођај. Постоје чак и докази да за генетски код који утиче на наш живот велики значај имају дан и начин на који ће се неко родити. У ствари, беба шаље сигнал мајци када порођај треба да отпочне, и ову природну законитост требало би поштовати ако је са трудноћом све у реду. Ништа не треба убрзавати, осим ако не постоје здравствени разлози за тако нешто - истиче овај стручњак.


ИНТЕЛИГЕНТНИЈА ДЕЦА


Малишани рођени природним путем имају већи коефицијент интелигенције у односу на бебе рођене царским резом, тврде научници са Јејла. Разлог за то је протеин UCP2 који утиче на интелигенцију, а чији је ниво повећан у мозгу деце рођене природним путем. Научници су установили да висок ниво протеина UCP2 у мозгу малишана рођених природним путем помаже у очувању њиховог краткорочног и дугорочног памћења, кључних компоненти за људски степен интелигенције.

Ови резултати истраживања веома су важни због све већих захтева жена да се порађају царским резом, чију оправданост треба ставити под знак питања. Наопходно је добро размотрити ко стварно мора да се порађа царским резом, поручују научници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације