Осећате да вам имунитет слаби, да немате енергије. Мучи вас кашаљ? Ништа чудно. У јеку је сезона прехладе и грипа. Сезона препуних домова здравља и дугих редова у апотекама. Уз све то, не можемо да не приметимо (или боље рећи осетимо?) да је стигла и сезона високе загађености ваздуха у Србији . Шта је свему томе заједничко? Инфекције дисајних путева праћене кашљем. Почиње као гребање у грлу, затим се претвара у учестале нападе кашља, а после неколико дана јавља се кашаљ праћен секретом.


Са прим. др сц. мед. Војиславом Радосављевићем, специјалистом пулмологије и начелником КБЦ Бежанијска Коса, разговарали смо о томе како да се заштитимо у сезони грипа која је пред нама, и што је још важније, како да се одбранимо од упорног кашља.


Кашаљ је главни симптом акутне или хроничне болести дисајних путева и један је од најчешћих тегоба због кога пацијенти долазе код нас, наводи прим. др Радосављевић. Он је одбрамбени, заштитни рефлексни механизам који обезбеђује чишћење и пролазност дисајних путева, помаже евакуисање секрета или страног тела, иританаса и штетних честица из дисајних путева. Сам по себи, кашаљ није болест, али ако се јавља често, дуго траје, омета активности и сан, треба га адекватно проценити и лечити - истиче прим. др Радосављевић.


Некад кашљемо суво, некад искашљавамо секрет – због чега?


Постоје две основне врсте кашља: суви или надражајни и продуктивни кашаљ.


Продуктивникашаљ се јавља када су бронхије пуне секрета који покушавамо да избацимо. Узрокован је иритацијом слузнице услед упале. Улога секрета је заштитна, он штити слузницу од даљег дејства узрочника и уз помоћ кашља, секрет се заједно са узрочником избацује напоље. Искашљавање секрета је непријатно, али је врло корисно.


Суви кашаљ је надражајни, голицајући. Често је веома снажан. Омета миран сан и нормалну исхрану. Кашље се у нападима и на тај начин се још више оштећује већ рањена слузница дисајних путева.

Прехлада најчешће почиње сувим кашљем, а затим се слузница брани од даљег оштећења, тако што се ствара секрет, па кашаљ прелази у продуктивни. Зато кажемо да је код пацијената углавном присутан мешовити кашаљ, истиче прим. др Радосављевић.


Прим. др сц. мед. Војислав Радосављевић


Када се обратити лекару?


Пошто кашаљ може бити последица баналних, али и веома тешких обољења – увек се мора утврдити узрок кашља, а потом, и начин лечења. Уколико имате кашаљ који траје дуже од три недеље, праћен повишеном телесном температуром преко 38⁰Ц током 2-3 дана. Ако искашљавате већу количину секрета него иначе, или је тај секрет постао жућкасто-зеленкасте боје, неопходно је јавити се свом лекару. Ови симптоми указују да се вероватно ради о инфекцији дисајних путева, а ваш лекар ће одлучити о евентуалној примени антибиотске терапије.


Да ли су у том случају антибиотици решење?


Једно од честих питања које добијам од пацијената је да ли ми је неопходан антибиотик у терапији кашља, истиче прим. др Радосављевић. Углавном не, јер су вируси најчешћи узрочници инфекција дисајних путева. Због тога у највећем броју случајева антибиотици нису решење, јер не делују на вирусе.


У циљу смањења растуће употребе антибиотика и самим тим резистенције (отпорности) антибиотика на најважније бактеријске узочнике, треба добро размислити пре него што пацијентима пропишете антибиотике”, истиче прим. др Војислав Радосављевић. По актуалним препорукама објављеним у фебруару 2019. године, од стране Британског Националног института за здравство (НИЦЕ), мед и биљни производи на бази меда су прва линија у лечењу кашља код већине пацијената, без употребе антибиотика.


Моје искуство је показало да вишекомпонентни биљни препарати, као што је Хербико®са медом,помажу да се смири суви, надражајни и исцрпљујући кашаљ, као и да се олакша елиминација нагомиланог секрета у дисајним путевима. Обзиром на интензитет, квалитет и дужину трајања кашља, увођење вишекомпонентних биљних препарата са медом има циљ умиривања сувог, надражајног кашља, али и успешније избацивања нагомиланог секрета код продуктивног кашља, што је од изузетног значаја.


Послушајте пулмолога и изаберите природно и ефикасно решење – Хербико® са медом, вишекомпонентни биљни препарат за сваки кашаљ.

(PR)