Стално га дајемо деци, а никако не би требало: Др Несторовић о леку који сви имамо у кућној апотеци, а ОПАСАН је за јетру и мозак

NovostiOnline

29. 01. 2020. у 14:10

Стално га дајемо деци, а никако не би требало: Др Несторовић о леку који сви имамо у кућној апотеци, а ОПАСАН је за јетру и мозак

Фото: А.Стевановић

У Србији тренутно влада вирус изазивач јако високих температура које родитељи не успевају да оборе
Многи родитељи у Србији су ових дана имали непроспаване ноћи јер су им деца задобила вирус који изазива јако високе температуре. Ту не би било много проблема да нам родитељи нису рекли да никакав лек није успео да помогне у обарању температуре.


Када на топломеру видимо да дете има температуру 39 или 40 не може да нас не облије хладан зној, па када ни антипиретик не успева да помогне онда крећемо са алтернативним мерама.


Бројни су савети за скидање температуре, од савета наших бака до прастарих метога, па међу њима имамо туширање, стављање сенфа на ноге, листића кромпира, мешавину сирћета и кукурузног брашна, али шта од тога заиста делује?


Др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог открио је која алтернативна метода скидања температуре је најефикаснија.


- Да ли знате зашто људи имају температуру и ко брже оздрави, ови који скидају или они који не скидају температуру? Брже оздраве они који не скидају температуру, према томе, не треба је много скидати, може ако дете баш лоше изгледа. Имају енглеске препоруке које кажу да се температура скида ако је јако висока, а дете лоше изгледа. Ван тога не. Оно што је најбоље је туширање млаком водом и истрљати дете меким пешкиром као да се зноји - каже др Несторовић.


Многи родитељи од антипиретика бирају парацетамол или бруфен за скидање температуре, а доктор открива једну новост везану за један од ова два лека.


- Парацетамој је прекључе у Калифорнији стављен на листу канцерогених супстанци. Ја то стално причам, то је јако опасан лек јер оштећује јетру и мозак. Може да се да бруфен, али генерално најбоље би било скидати температуру неким "сељачким методама.


Рецимо код одраслих кафа је најефикаснија за скидање температуре.Јака концентрована кафа на свака 4 сата је одличан антипиретик.


Можда је најбољи лист бундеве, али где сада да га нађете? Он је врхунски у скидању температуре, скува се једна и по шака листа бундеве на литар воде и конзумира 4 пута дневно и температуре нема, то је врхунска терапија - открива др Бранимир Несторовић.


Када температура нагло скочи и да би је што пре оборили родитељи се често питају да ли су ефикаснији чепићи или сирупи за обарање?


- Немојте, молим вас, чепиће јер је апсопција из дебелог црева променљива и није иста код све деце - истиче доктор и додаје:


- Температура је одбрамбени механизам, изузетно ефикасан чак и хладнокрвне животиње повише температуру када су болесне. Рибе повишавају телесну температуру када су болесне. То је природни механизам убијања вируса и бактерија. Само ако дете изгледа лоше, ако га боли глава ако је малаксало онда треба скидати температуру - закључује др Бранимир Несторовић.


(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

М3

29.01.2020. 14:59

И сад сви треба да слушамо овог лика?Он једини лекар у Србији,у васељени?Свако зна своје дете и треба да слуша свој инстинкт.Знам децу која су са 37,5 имала конвулзије.Не пада ми на памет да пустим децу да горе .

veselnik

30.01.2020. 09:36

@М3 - U pravu si, treba nabaviti vrhunski termometar, proveravati detetu temperaturu bar 3-4 puta dnevno, pa kad pocne da "gori" na 37,4 dobro prelistaj Google i nabavi neke americke lekove!

Ervin

30.01.2020. 14:21

Na kutiji Paracetamola lepo piše kolika kemalsimalno dozvoljena doza i koji vremenski period, šta se svi prave pametni. Ako temperaturamije visoka skida je i ambol,aspirin itd. A kao Brufen niještetan, jes kako da ne, urniše bubrege.

naranca

31.01.2020. 15:21

@Dunja - @dunja Smatra se!!!!!!!!!! 36.5-37.5 C-afebrilno…...37.5-38 subfebrilno….38-39 febrilno …...40+ visoko febrilno….Svuda u Svetu.Od uvek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naranca

31.01.2020. 15:24

U svetu se svaki dan prepisuju TONE paracetamola I brufena.Tone.--------------Bundevin list :)