ЧУВЕНИ јапански исцелитељ Кацуџо Ниши (1884-1956) створио је читав систем здравствених навика, за који је био дубоко уверен да може да помогне сваком човеку, без обзира на то да ли је здрав или болестан.

Он је стекао светску славу за живота, а данас се од бројних правила која је предлагао најчешће практикују његове вежбе. Оне доприносе очувању здравља целог тела, а изводе се на једноставан и комфоран начин, тако да су свима доступне.

Златна рибица

Лезите на леђа, на раван лежај или под. Руке истегните што више можете и ставите дланове на вратне пршљенове. Ноге су потпуно испружене, а стопала су под правим углом у односу на труп. Ножним прстима све време тежите ка лицу, а потиљак, рамена, карлицу, листове и пете гурајте ка поду. Притом кичма треба да је непомична, а покрећу се здесна улево само табани, који су под правим углом у односу на тело, као и потиљак. Замислите да сте рибица и почните да вибрирате репићем. Цело тело ће почети да вибрира. Ову вежбу требало би радити од два до четири минута.

Капилари

С обзиром на то да руке и ноге поседују огроман број капилара, врло је битна њихова проходност да би циркулација у телу била добра. У ту сврху Кацуџо Ниши предлаже вежбу за ове крвне судове. Вежба за капиларе се ради у лежећем положају с подигнутим рукама и ногама. Ствар је у томе што у таквом положају венска крв у екстремитетима стреми надоле, а тада ће постепено створени вакуум довести до убрзане циркулације крви. Дакле, лезите на тврду и равну површину, а испод вратних пршљенова ставите тврд јастук или ваљак. Затим подигните обе руке и ноге, а стопала савијте према напред, да буду паралелна с подом. У таквом положају тресите руке и ноге. Вежбу радите од једног до три минута.

Дланови и табани

Вежба спајања стопала и дланова помаже у раду дијафрагме и побољшава дисање. Лезите на тврду подлогу, а испод врата ставите јастук или ваљак. Спојте дланове и табане. Притискајте јастучиће прстију на рукама неколико пута, а потом притискајте дланове руку. Испружите спојене руке, забаците их иза главе и лагано их враћајте као да хоћете да пресечете тело напола, док су прсти усмерени ка глави. Поновите вежбу 10 пута. Сада усмерите спојене дланове ка стопалима и направите 10 покрета горе-доле од препона до пупка. Максимално испружите руке са спојеним длановима и направите 10 покрета као да сечете ваздух секиром. Истежите руке са спојеним длановима у правцу горе-доле, колико год можете да досегнете. Ставите спојене дланове изнад груди и покрећите спојене табане по поду горе-доле, трудећи се да се не раздвоје. Поновите вежбу 10 пута. Затим спојене табане покрећите по поду лево-десно 10 пута. По завршетку вежбе останите опуштени, затворених очију, спојених дланова и табана још 10-15 минута.

Кичма и стомак

Седите у турски сед. Исправите кичму држећи равнотежу на тртичној кости. Подигните и спустите рамена 10 пута. Затим обе руке испружите испред груди и осврните се преко левог, а онда и десног рамена. Подигните обе руке изнад главе, исправите кичму и осврните се опет преко левог, а затим десног рамена. Окрећите главу десно-лево 10 пута у сваку страну. Сагињите главу напред-назад 10 пута у сваку страну. Покрећите главу десно-назад и лево-назад, по 10 пута у сваку страну. Нагните главу надесно, ставите десно уво на десно раме, затим лагано, истежући врат, окрените главу ка кичми, 10 пута према сваком рамену. Подигните руке изнад главе, савијте их у лактовима под правим углом. Стисните шаке у песнице, а главу забаците уназад. Бројећи до седам, истурите лактове назад, као да желите да их спојите иза леђа, а подбрадак подигните ка таваници. Поновите вежбу 10 пута. Почните да се љуљате на тртичној кости десно-лево, истовремено покрећући стомак напред-назад, и тако 10 минута.