БУБРЕЖНИ каменац избацује се путем урина, али понекад се јавља и на местима из којих је избацивање врло тешко. Већи комади могу да блокирају пут урина, док су болови према појединим истраживањима јачи од порођајних.

Ипак, постоје случајеви стварања бубрежног каменца који не изазивају типичне сметње, већ скривене симптоме, све док не дође до инфекције или ометања функције бубрега.


КРВАРЕЊЕ

Камен ствара оштећења на ткиву које га окружује, па је крварење неминовна појава. Некада је потпуно очигледно, али најчешће се открива тек анализом урина. Мокраћа може бити потпуно црвена или тамносмеђе боје.


ТЕМПЕРАТУРА

Један од симптома бубрежног каменца је температура. То се често дешава када је у његовој близини настала инфекција или када камен блокира пут мокраће. Када антибиотици нису од велике помоћи приступа се ултразвучној методи разбијања камена.


БОЛ У КУКОВИМА

Може да се осећа у леђима, у куковима или препонама. Бубрежни каменац код мушкараца изазива болове у тестисима или на врху полног органа. Бол се јавља у налетима, траје око један минут, а затим долази до смиривања.

ОСЕЋАЈ ПЕЦКАЊА

Ако осећате нелагоду при мокрењу, то може бити један од симптома бубрежног каменца. Бол се најчешће осећа када се камен нађе у мокраћном каналу и крене ка бешици. Понекад је бол симптом инфекције мокраћних путева, али свакако би требало проверити бубреге.

ЧЕСТО МОКРЕЊЕ

Камен иритира зидове бешике која се услед надражаја грчи, због чега се јавља потреба за мокрењем. Симптом се појављује у зависности од места где се камен налази. Ако се камен формирао у близини бешике, особа ће имати сталну потребу за одласком у тоалет.