НАГЛА појава кашља, повишена температура, болови у грудима, слаб апетит, презнојавање и искашљавање сукрвице, типични су знаци бактеријске упале плућа. Међутим, код одређеног броја пацијената ови симптоми могу да изостану иако су плућа захваћена бактеријском инфекцијом.

Како каже професор др Бранислава Миленковић, пулмолог Клиничког центра Србије, реч је о атипичним упалама плућа, које нису ретке:

- Пацијенти који имају неспецифичне упале плућа обично другачије реагују на лечење антибиотицима, а и узрочник њихове упале се тешко доказује стандардним бактеријским анализама. Осим тога, промене које се виде на рендгенском снимку оболелог са атипичним запаљењем плућа разликују се од оних код особе са класичним запаљењем плућа.

Професорка Миленковић каже да је данас познато да атипичне упале плућа узрокују четири бактерије - хламидија пнеумонија, хламидија пситаћи, легионела пнеумофилија и микоплазма пнеумонија:

- Хламидија пнеумонија најчешће узрокује болест код деце школског узраста, али су тегобе које изазива углавном благе, док кашаљ који се постепено погоршава може да траје недељама, па и месецима. Међутим, овај микроорганизам може да доведе и до развоја астме, артритиса, па чак и склерозе артерија.

Међу неспецифичне упале плућа убрајају се и оне које људи добијају од заражених птица, углавном папагаја.

- Ову болест узрокује хламидија пситаћи, па се зато назива и пситакоза - каже наша саговорница. - Да би се спречила, потребно је пажљиво руковање и чишћење птица и кавеза. Пситакоза најчешће представља благу болест која се успешно санира антибиотицима, а симптоми су слични другим респираторним инфекцијама.

У тешке, атипичне упале плућа убраја се и легионарска болест.

- Ово обољење се вероватно не дијагностикује и не пријављује редовно, те се може потценити његова истинска учесталост - каже професорка Миленковић. - Бактерија, легионела пнеумофилија, која узрокује ову упалу плућа природно се налази у слатким водама, самим тим честа је и у тушевима, кадама, славинама, декоративним фонтанама. Најчешћи симптоми легионарске болести су кашаљ, краткоћа даха, грозница, болови у мишићима и главобоља. За лечење се примењују антибиотици, али често у болничким условима, јер може доћи до компликација у виду мањка кисеоника у крви и могућег смртног исхода.

Респираторне тегобе често ствара и микоплазма пнеумонија.

- Најчешћа врста болести коју ова бактерија изазива, посебно код деце, јесте трахеобронхитис, који се обично назива прехладом - каже наша саговорница. - Симптоми су умор и бол у грлу, повишена температура и кашаљ. Понекад ова бактерија може да узрокује озбиљнију инфекцију плућа, која захтева болничко лечење.

УЗРОК И ГЉИВИЦЕ

ОСИМ вируса и бактерија, упале плућа могу да узрокују и гљивице. Ови микроорганизми углавном доводе до блажих респираторних тегоба, али се због њих може развити и тешко обољење.