TЕМЕЊАЧА је углавном умерена, али може да буде и тако јака да дебео слој љуспица на бебиној глави изгледа као капа. Међутим, иако је велика брига за родитеље, реч је само о сметњи, а не о озбиљном здравственом проблему.

Обично се ствара у првим недељама живота новорођенчета, а нестаје након трећег месеца, не остављајући ожиљке. У ретким случајевима може да траје и до годину дана.

- Темењача настаје као последица дејства мајчиних хормона, који утичу на појачано лучење себацеалних жлезда -каже др Лана Ћирковић, дерматолог Завода за кожне и венеричне болести у Београду. - У медицини ова појава се назива инфантилни себороични дерматитис. Карактеристичан је по беличастим или жућкастим наслагама на поглавини беба, које се јављају после прве недеље живота и обично трају неколико месеци.

Да би се темењача повукла на време, наша саговорница саветује да се користе само проверени препарати:

- Редовно купање и наношење одговарајућих крема најчешће је довољно. Али, уколико је темењача израженија, могу се применити кортикостероидне масти и шампони, али само по препоруци дерматолога или педијатра.

Код већине беба свакодневним прањем темена, четкањем поглавине, као и повременим наношењем уља или крема темењача нестаје.

- Темењача се нежно може уклањати и брисањем фротирним пешкиром - каже др Ћирковић. - Нема потребе за грубим уклањањем наслага, јер свака повреда може бити отворен пут за суперинфекције. Потребно је само бити упоран са негом и терапијом до потпуног повлачења.