Иако је добри познаваоци сматрају незаменљивом међу здравим намирницама, о хељди се, ипак, не зна довољно. Немачки биолози су, примера ради, установили да јела од хељде снижавају притисак, па њен плод препоручују у лечењу хипертензије и атеросклерозе. Старијим особама јела од непрочишћене хељде подмлађују крвне судове.

У виду чаја хељда се препоручује свима за лечење болести крвних судова, као што су проширене вене, попуцали капилари и капилари који крваре. Препоручује се и код ослабљене меморије, нарочито код старијих особа, али и код реуматизма, глаукома, дијабетеса.

Чај за лечење атеросклерозе и јачање отпорности капилара справља се тако што се 200 мл провреле воде прелије са две кашичице осушене биљке, и поклопљено остави да одстоји 15 минута. Чај се затим процеди и пије, две до три шољице дневно. Да би се постигао жељени ефекат, ова терапија треба да траје од четири до осам недеља.