Свако ко се икада придржавао правила неке од дијета, зна колико напорно и исцрпљуће уме да буде пребројавање унетих калорија, одрицање од омиљених јела, изгладњивање... Пут до циља, а то је увек губитак килограма, дуг је и мукотрпан. Међутим, чак и када дођемо до краја, искушења не престају да вребају. Једно од највећих је како, на дуже стазе, остати витак и не угојити се поново.

Ако сте истрајни у намери да задржите тешко стечену жељену телесну тежину, можда вам од помоћи буду неки од наредних савета.

Поштујте новоусвојене навике

Најважније је да знате да нема повратка старим навикама у исхрани. Настојте да се придржавате оних које сте усвојили током дијете, односно плана редуковане исхране. За остварење циља је најважније да наставите да уносите мање калорија него што сте чинили пре процеса мршављења.

План за викенд и празнике

Чак и у данима великих искушења, а то су разне светковине, одмори, посебне прилике, не смете да престанете да пажљиво комбинујте намирнице и поштујте образац здраве исхране. Кад се приближе критични дани и даље можете да уживате у храни, али уз унапред припремљен план.

Не прескачите доручак

Заједничка особина свих особа које су успеле да смршају, али и да одрже жељену тежину, јесте поштовање најважнијег оброка. Здрав и квалитетан доручак учиниће да немате осећај да сте прегладнели. Истовремено, ако прескочите доручак, током целог дана ћете се преједати.

Ништа без активности

Сваког, али баш сваког дана, треба да будете активни. Особе које су смршале и одржале жељену тежину, најчешће се баве умереном физичком активношћу. Ако тренирате 60 до 90 минута током највећег дела недеље, смањиће се потреба за већим уносом калорија. Наравно, то не мора да подразумева активност од 60 до 90 минута одједном, већ, рецимо, од 20-30 минута, али трипут дневно. Брзу шетњу можете да практикује ујутро, у време ручка и увече.

Редовно се мерите

Немојте да чекате да вам отежан улазак у фармерке укаже на то да сте можда добили килограм-два. Уместо тога, пожељно је да свакодневно стајете на вагу, како бисте на време закључили да сте у претходном периоду "забушавали", односно недовољно вежбали или уносили више калорија него што је било потребно.

Подршка

Да бисте остали на зацртаном путу, неопходна вам је подршка породице, партнера, пријатеља, драгих људи. Немојте да се устежете да затражите њихову подршку, јер доказано је да се особе које су успеле да смршају и одрже жељену телесну тежину често ослањају на друге да би остали мотивисани.


ПОСЛОВНА ПУТОВАЊА

Вођење дневника о исхрани и физичкој активности може да вам помогне да уочите обрасце, али и приметите напредак у активном одржавању жељене телесне тежине. На пример, можда ћете приметити да се гојите када често идете на пословна путовања или када радите прековремено. То схватите као сигнал да треба да испробате другачији приступ, на пример да почнете да пакујете посебну храну за путовање или да обавезно користите хотелске базене и теретане. Када је реч о прековременом раду, решење може да буде брза шетња око компанијске зграде у време паузе.