ОПУШТАЊЕ рамена, стомачних мишића и кривљење кичме су неминовни пратиоци старења. Зато стручњаци за физикалну терапију саветују да лопту не би требало занемарити ни под старе дане. Наиме, једноставне вежбе са овим реквизитом, на ефикасан начин затежу мишиће и тако се избегава појава старачке погурености.

На првом месту, вежбе са лоптом јачају дубоке постуралне мишиће и тако врћају снагу трупу. Употреба лопте приликом вежбања помаже и у прекидању постојећих образаца кретњи и тако ангажује мишиће који се иначе ретко користе. У свакој вежби с лоптом мора да постоји благи отпор тела којим се развијају дуги потпорни мишићи, ослобађају уобичајени обрасци држања и елиминише стрес.

Овај сет вежби требало би да траје између 20 и 30 минута.

Од значаја је и то да су вежбе са лоптом забавније од оних класичних. Примена овог реквизита подстиче и њихово правилније извођење, тако да је уз упорност ефекат неизбежан.

Истезање леђа

Станите у раскорачни став. Ноге су размакнуте у ширини кукова. У рукама држите лопту. Подигните лопту високо изнад главе, а затим савијајте труп ка напред док не буде паралелан са подлогом, истежући пршљен по пршљен. Вежбу радите у ритму који вам одговара и поновите је неколико пута.

Котрљање

Лезите на леђа, испружите и спојите ноге, а руке подигните увис, држећи лопту. Подигните горњи део леђа и положите лопту на бутине. Котрљајте је полако према ножним прстима, и назад. Поновите 12 пута у два наврата.

Затегнут стомак

Лезите на леђа, подигните ноге и савијте их у коленима. Лопту притисните стопалима, руке поставите иза главе. Исправљајте ноге, придржавајући лопту, и одижите рамена од подлоге. Вратите се у почетни положај, па урадите два пута по 12 понављања.

Између колена

Лезите на леђа, савијте ноге, стопала ослоните на подлогу. Ставите лопту између колена и притискајте је, а истовремено подижите кукове увис. У том положају испружите леву ногу, али тако да вам лопта не испадне. Држећи кукове подигнутим, спустите леву ногу, а затим испружите десну. Урадите два пута по 12 понављања.

Склекови

Наместите се у положај за склекове, десно стопало ослоните на лопту. Примичите десну ногу према грудима, котрљајући лопту по подлози. Вратите се на почетак, поновите вежбу 12 пута, па промените страну.