Алергија на контраст може да угрози живот: Ови пацијенти могу имати проблем приликом снимања на рендгену

Специјални додатак Доктор у кући - И. К.

23. 12. 2019. у 12:11

Алергија на контраст може да угрози живот: Ови пацијенти могу имати проблем приликом снимања на рендгену

Depositphotos

Преосетљивост или алергија на јодни контраст може да се испољи као рана реакција током првог сата након убризгавања или позна, у интервалу од сат до 24 сата

АКО сте астматичар, болујете од срца и крвних судова, имате нарушено здравље бубрега, а поврх свега тога патите и од алергија, врло је вероватно да ћете, при снимању на рендгену, скенеру или магнетној резонанци, да одреагујете на примену контрасног средства са јодом.

Ова хемикалија, која се убризгава у крвоток ради снимања, углавном узрокује благе алергијске реакције, али постоји могућност да доведе организам у тотални колапс.

- Преосетљивост или алергија на јодни контраст може да се испољи као рана реакција током првог сата након убризгавања или позна, у интервалу од сат до 24 сата после његове примене - каже др Рајица Стошовић, алерголог Клиничког центра Србије. - У клиничкој пракси најчешће се срећу ране реакције, од којих се више од 70 одсто манифестује у интервалу од свега пет минута.

Наш саговорник каже да када постоји алергија на контрастно средство, она је углавном блага:

- Карактеристична је појава свраба, црвенила, осећаја врућине или мучнине и повраћање. Ово се дешава код свега осам одсто пацијената. Уколико је реакција мало јача, долази до отицања меких ткива лица, ждрела и отежаног дисања, уз црвенило и свраб по телу.

У случају тешке алергије на убризгано јодно контрастно средство, и живот може да буде угрожен.

- Само код 0,2 одсто популације долази до тешких и забрињавајућих манифестација у облику аритмија, пада артеријског притиска са изненадним губитком свести, који могу да се заврше развојем анафилактичког шока - каже др Стошовић. - Зато се пацијентима код којих се сумња на било који степен реакције превентивно, пре снимања, дају лекови који би требало да спрече преосетљивост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bager

23.12.2019. 15:53

Postoje vise vrsta jodnih blagoradioaktivnih kontrasta,na lekaru ili radiologu je da kroz razgovor sa pacijentom izabere proizvod koji ce najmanje stetiti,zavisi i od doziranja,,obavezno piti mnogo vode i tecnosti nakon snimanja da organizam izbaci sto pre,,