Већина нас зна шта нас ставља у ризик за срчани удар и болести срца: генетика, тежина и пушење. Ипак, ту је један фактор на који никад нисте посумњали, а реч је о ушима.

Према неким истраживањима, количина длака које имате на / у ушима може бити показатељ вашег будућег здравља. Тако да би требали схватити како си понтецијално можете спасити живот ако приметите разне промене на својем телу.

Сигурно нисте знали да су длаке у ушима повезане са срчаним болестима! Према недавним истраживањима постоји веза између длака у вашим ушима и срчаног удара. Корени ове студије датирају још од 1973. године када су доктор Френк Сандерс и његов тим објавили ову студију.

Др. Сандерс Т. Франк и његов тим су 1973. године утврдили како набори на дијагонали ушне ресице могу указати на болест коронарних артерија.

Њихова студија обухватала је 43 мушкарца и 20 жена који су имали наборе на ушима и длаке у њима, а и срчани удар. Дугорочно излагање андрогену касније је изазвало угрушке у артеријама. 5 година касније, или ти, 1989. године извршено је још једно испитивање које је истраживало однос између бразда на ушним шкољкама и коронарних болести. Студија је обухватила 215 пацијената и закључили су да болест напредује с годинама.

Он је проучавао око 500 обдукција и установио да је већина пацијената имала проблема са слезином, гојзаношћу, ћелавошћу, длакама у ушима, наборима на ушима итд…

Утврђено је да су набори на на ушима повезани са срчаним болестима и код мушкараца и код жена, мада је више случајева изненадне смрти везано за мушкарце. Неки стручњаци криве и суплементе тестостерона које углавном мушкарци користе као једне од главних криваца за проблеме са коронарним болестима.