ОД ДОБРЕ физичке кондиције зависи чак и ток порођаја. Да би се лакше породиле, лекари трудницама саветују, поред психичких и физичке припреме. Са вежбама може да се почне већ у првим месецима трудноће, и да се вежба све до пред порођај, само у споријем темпу. Пре почетка сваке рекреације основно је да се потражи савет од лекара који води трудноћу.

- Трудницама се саветује пливање и вожња собног бицикла - каже Весна Јанушевић, струковни физиотерапеут из Центра за корективну гимнастику. - Ове активности не оптерећују зглобове, а собни бицикл је бољи избор, због могућности повреде при уласку или изласку из базена. Физичка активност у трудноћи омогућава да порођај буде лаган и брз. Вежбање током трудноће доводи и до смањења високог притиска, који се понекад јавља у трудноћи, болова у леђима, умора и главобоље. Труднице које вежбају уочиле су и смањење отежаног дисања и опстипације.

Наша саговорница каже да се трудницама препоручују и вежбе истезања, које могу да се раде свакодневно у кућним условима. Препорука за здраве труднице је да ове вежбе изводе минимум по пола сата, три до четири пута недељно:

- Вежбе би требало полако да се изводе, у положају максималне истегнутости требало би се задржати од 15 до 30 секунди. Када се заузме одговарајућа поза осети се одређена напетост мишића, након 10-20 секунди она попушта и наступа фаза опуштања. Док се вежба, не сме ништа да боли или се замара. Ако се осети бол, мучнина, вртоглавица - одмах се прекида са вежбањем и заузима удобан положај за релаксацију. n

РУКЕ КА ПЛАФОНУ

Бол у леђима пратилац је готово сваке труднице. Да бисте га санирали истегните леђа тако што ћете спојеним шакама, на врховима ножних прстију, покушавати да дохватите плафон. Ова вежба поред истезања у исто време и јача мишиће леђа.

ЕЛАСТИЧНА ТРАКА

Најпре, станите стопалом на један крај еластичне траке и руком повуците други до изнад главе. Поновите и на супротну страну. Затим, држите траку у висини рамена и повлачите крајеве у страну. Из истог положаја једном руком држите траку, а другом повлачите у страну. Поновите супротно. Руке са траком поставите изнад главе, истовремено повлачите оба краја траке. Ставите траку иза леђа и повлачите у страну. Држите траку иза леђа по дијагонали и повлачите крајеве на супротну страну. Сваку вежбу урадите од 10 до 15 пута.

СПОЈЕНИ ТАБАНИ

Седите на под, спојите табане и полако притискајте колена надоле. Ова вежба повољно утиче на размекшавање међице, што је битно за лаган излазак бебе. Еластичност мишића спречава цепање међице и омогућава брз опоравак након порођаја.