У ИНСТИТУТУ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" однедавно се у лечењу срчаних аритмија користи нова "Ритмија" технологија. Предност у лечењу овом методом имаће пацијенти који болују од малигних тахикардија, а затим и сви други који пате од неког поремећаја срчаног ритма. Много је кандидата за ову савремену терапију: процењује се да више од четвртине свих срчаних болесника има неки поремећај у откуцајима срца.

У интервјуу, за "Новости", др Велибор Ристић, електрофизиолог "Дедиња", каже да се захваљујући компјутерском и навигационом систему "Ритмија" срце види у тродимензионалној слици и прецизно се лоцирају ткива на срчаном мишићу која стварају аритмију.

- На овај начин успешно идентификујемо механизам аритмије, а затим поступком аблације, или "спаљивањем", отклањамо ткива која је стварају.

* Колико је лакше радити интервенцију када се срце види у све три димензије и јасно мапирају места на којима настаје аритмија?

- Код једноставних преткоморских аритмија, визуелизација срца и положај катетера током катетерске аблације се може извести и помоћу једноставне рендгенске флуороскопије, значи без укључивања навигационог система. Међутим, помоћу мапинг система "Ритмија" креира се 3Д слика срчаних шупљина, а на самој слици се виде и катетери као и њихово померање. Ово омогућава локализацију места где аритмија настаје, а може да се прикаже и талас простирања аритмије кроз срце. Све то нам омогућава милиметарску прецизност при повлачењу аблационих резова у срцу и знатно скраћује процедуру.

* У којој установи се код нас још може очекивати примена система "Ритмија"?

- Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" је засада једина установа на Балкану која има технологију за мапирање срчаних аритмија. Систем смо добили као донацију од компаније Boston Scientific која нас је одабрала да постанемо едукативни центар за земље региона. Иначе систем кошта око четврт милиона евра. Ово је велико признање за наш Институт, али и за српску медицину, јер годишње урадимо око 1.000 електрофизиолошких процедура, од чега око 700 катетерских аблација.

* Да ли тако пацијент може да буде трајно излечен?

- Искуства из водећих центара САД и Европе, где се примењује систем "Ритмија", таква су да показују да ова метода лечења код великог броја пацијената спречава повратак болести. Ови резултати су већ публиковани у престижним научним часописима. Надамо се да ћемо и ми имати сличне резултате првенствено у мапирању и лечењу најкомплекснијих срчаних аритмија.

* Које врсте срчаних аритмија су најзахтевније за лечење?

- Најтеже су комплексне, малигне срчане аритмије које потичу углавном из срчаних комора и јављају се најчешће после инфаркта и код болесника који имају срчану слабост. Оне могу да зауставе срчани рад и узрок су у око 80 одсто свих случајева напрасне срчане смрти. Најчешћа аритмија која претходи изненадном срчаном застоју је дуготрајна коморска тахикардија.

* Могу ли пацијентима са поремећајем срчаног ритма да помогну лекови, или сви морају на интервенцију?

- Пацијенти који имају спор срчани рад, услед брадиаритмије или срчаног блока, лече се најчешће уградњом трајног пејсемејкера, дакле морају на интервенцију. Тахикардије, или убрзани срчани ритам, углавном се лече медикаментима - антиаритмицима. Када они не помажу примењује се катетерска аблација којом се одстрањује болесно ткиво или уграђује кардиовертер дефибрилатор.

* Да ли је катетерска аблација компликована инвазивна метода?

- Катетер се уводи кроз препону у крвне судове до срца. Затим се помоћу тих катетера уништава или модификује ткиво које узрокује поремећај срчаног ритма. Интервенција се изводи у рендгенској сали. Дакле нема отварања грудног коша. Компликације се срећу код три до пет одсто пацијената и углавном су пролазне. Најчешће долази до појаве подлива у препони на месту уласка катетера. Велике компликације као што су крварење, излив у срчану кесу или пролазни шлог дешавају се код мање од један одсто оболелих. Углавном код пацијената са срчаним болестима у поодмаклом стадијуму. Већина пацијената се после урађене аблације отпушта из болнице већ сутрадан. Значи, опоравак је веома брз тако да за неколико дана пацијенти могу да се врате свакодневним активностима.


АТРИЈАЛНА ФИБРИЛАЦИЈА

* КОЈЕ аритмије су најчешће?

- Код млађих пацијената се углавном јављају прескакања у срчаном раду, затим, преткоморске срчане аритмије услед урођених абнормалности или аритмије које су последица поремећаја функције јонских канала у срцу. Код одраслих, најчешћа аритмија у клиничкој пракси је апсолутна срчана аритмија или атријална фибрилација, потом успорени срчани рад и поремећаји спровођења срчаних импулса (срчани блокови) и нешто ређе коморске тахикардије.