Истраживачи из Кине су спровели једно занимљиво истраживање у оквиру кога су испитивали 31,750 одраслих особа, просечне старосне доби од 61 године који су имали задатак да открију своје навике спавања.

У току шест година, колико је трајала здравствена студија, стручњаци су открили 1.438 можданих удара, а 110 случајева се догодио управо међу испитаницима ове студије.

Након прегледа статистичких података, добијених на основу анкете, одрасли који су рекли да су спавали девет или више часова током ноћи су имали 23 одсто веће шансе да доживе мождани удар, за разлику од оних који су спавали мање од 8 сати. Такође код учесника студије који су сваког дана дремали дуже од 90 минута, установљено је да је повећан ризик за 25 одсто да касније доживе мождани удар, за разлику од људи који су дремали мање од пола сата дневно.

Наравно, ово не значи аутоматски да дуги периоди спавања изазивају можда удар. Ако неко редовно спава девет сати током ноћи и и даље има потребу за сном током дана, то може да буде изнак да се нешто друго дешава у организуму. Сви ми понекад осећамо умор, али ако висок ниво исцпљености осећате сваког дана, време је да се обратите свом лекару.

Ауторка студије са Универзитета науке и технологије у Кини је пробала да објасни како дуго спавање има утицај на оранизам.

- Требало би да спроведемо још истраживања како бисмо објаснили како су повезани дуго спавање и дремање са можданим ударом, али претходне студије су показале да дуго спавање има утицај на ниво холестерола и повећава обим стомака, а познато је да су то ризични фактори за мождани удар -, казала је научница Кисиомин Занг.(Телеграф.рс)