Физичка активност поправља расположење. Ако сте често безвољни и с времена на време патите од болова у мишићима и зглобовима, осећате недостатак енергије, требало би да почнете да вежбате. Јер, истраживања показују да редован тренинг може да "пробуди" вољу и ојача самопоуздање.


Физичка активност доприноси и бољем расположењу, креативности, а тиме и успешнијим пословним резултатима.

С обзиром на то да покретање са "нулте тачке" није једноставно, предлог је да рекреативне способности с временом усавршавате тако што ћете прво почети са вежбама разгибавања. Њихов циљ је да тело ослободе напетости. После тога можете у брзу шетњу, на трчање, пливање или да урадите интензиван кардио-тренинг.

КРУЖЕЊЕ

Снажно подижите рамена према ушима, а затим их нагло опустите. Поновите то 10 пута. Затим, опустите руке поред тела и замахните док не направите цео круг. Поновите то исто опет правећи круг у супротну страну. Направите неколико кругова у једну и другу страну.

РОТИРАЊЕ РАМЕНА

Ухватите се шакама за рамена. Лагано кружите лактовима у смеру казаљке на сату. Урадите пет кругова, па промените смер окретања. Поновите то пет пута.

ЗАТЕЗАЊЕ НАДЛАКТИЦЕ

Једну руку подигните и спустите иза главе, тако да лакат буде на потиљку. Лагано га другом руком привлачите ка супротном рамену док не осетите затезање. Задржите се у положају док не избројите до десет. Поновите, наизменично са сваком руком, по три пута.

ИСТЕЗАЊЕ

Преплетите прсте изнад главе, окрените дланове према горе и истегните руке што више можете. Останите у том положају док избројите до десет. Опустите се пет секунди. Спојите дланове иза леђа и истегните их уназад што више можете. Останите у том положају док не избројите до десет. Опустите се пет секунди, па урадите вежбу из почетка. Поновите неколико пута.

РУКЕ ИЗНАД ГЛАВЕ

Укрстите руке испред тела и полако их подигните изнад главе. Уз издах их лагано спустите у почетни положај. Ову вежбу поновите најмање 10 пута. Постепено повећавајте замах рукама.

ОПУШТАЊЕ

Руке опустите поред тела и њишите их напред-назад. Понављајте вежбу док се сасвим не опустите. У наставку, "протресите" руке, а затим, док дубоко удишете, подигните их изнад главе и спојите дланове. Вратите руке у почетни положај кроз издах. Поновите то неколико пута.