Живот под стакленим звоном разлог је пораста броја алергичних: Др Волф Хенинг Бенке о кожним болестима

Специјални додатак Доктор у кући - А. Васић

07. 12. 2019. у 14:50

Живот под стакленим звоном разлог је пораста броја алергичних: Др Волф Хенинг Бенке о кожним болестима

Фото: З. Јовановић

Професор др Волф Хенинг Бенке, шеф Одељења дерматологије Универзитетске болнице у Женеви, ексклузивно за Новости говори о разлозима све учесталијих дерматолошких проблема и могућностима лечења

КОЖНЕ алергије и екцеми постали су масовна појава, нарочито у последњих 10 година. Према резултатима светских студија, главни разлози за то су стерилно окружење, све већи обухват вакцинације и смањена изложеност инфекцијама у најранијем узрасту.

У ексклузивном интервјуу за "Новости", професор др Волф Хенинг Бенке, шеф Одељења дерматологије Универзитетске болнице у Женеви, каже да ће се код пацијента чији организам није "научио" у најранијем детињству да се бори са упалом најпре развити алергија и екцем.

- Живимо у стерилном окружењу, све је више вакцинисаних, а све мање инфекција - каже проф. Бенке. - Због тога, наш имуни систем није "истрениран" упалама, које када се прележе ипак стварају заштиту. Када тога нема, већа је могућност да се имуни систем касније активира и развије кожне болести.


Како се дошло до сазнања да је презаштићена околина узрок појаве алергија и екцема?

- У студијама се показало да у руралним деловима Немачке постоји мањи број алергија, него у великим градовима. Утврђено је да је разлог што су породице на селу више изложене инфекцијама. То је због околине, животиња и целокупног животног стила. Породице на селу углавном имају више деце, који једни другима преносе инфекције. Када сви то прележе, заштићени су од алергија.


Осим алергије и екцема, која дерматолошка обољења су данас најчешћа и због чега?

- Акне, псоријаза, али и карцином коже, јесу кожна обољења са којима се најчешће сусрећемо. Рак коже директно је повезан са ултраљубичастим зрачењем, па генерације које су без заштите биле изложене сунцу на плажама у протекле две деценије, сада најчешће имају проблем са карциномом. Може да се каже да је то права епидемија ове болести.


Примећен је и пораст аутоимуних обољења. Међу њима су често она која се одражавају на кожу?

- Аутоимуни проблеми, као што је на пример кожни лупус, јесу знак да је имуни систем и цео организам под стресом. У нормалним околностима, људи толеришу стрес, али када дође до "слома", развијају се различите форме аутоимуних болести. Не постоји други начин да се то спречи, него да се смањи ниво стреса, што најчешће захтева промену начина живота.


Ви сте један од изумитеља биолошке терапије за лечење псоријазе. Јесте ли задовољни досадашњим резултатима?

- Међу фармаколошким терапијама, најбоље резултате показала је управо биолошка терапија. Она има већи ефекат него све конвенционалне методе лечења, укључујући фототерапију. У Швајцарској је одобрена трећа генерација ових лекова, који имају најмањи могући степен нежељених дејстава и делују директно на жариште болести.


Какве су шансе да Србија ускоро добије трећу генерацију биолошке терапије?

- У Србији је тренутно доступна прва генерација лекова и поједини лекови из друге генерације. То су добри медикаменти, али свакако да постоје савременији. Ситуација није иста као у развијеним земљама, али је постигнут велики напредак. Када ће нове терапије стићи у Србију, зависи од новца који држава има на располагању, али и постављене стратегије лечења.


На који начин државе са мање новца могу да побољшају лечење?

- Није потребно сваког пацијента лечити исто. Добро је да постоји више опција лечења, јер је потребно да се третмани што више индивидуализују. За неке је најбоље решење биолошка терапија, док су за друге најбоље конвенционалне методе. Због тога, није поребно давати превише новца само на најиновативније терапије. Морају да постоје правила, што значи да ће терапију добити пацијнети којима је она заиста потребна.


Да ли се у развијеним земљама користе биосимиларни лекови?

- Наравно. Биосимиларне терапије су јефтиније и то је њихова велика предност. У појединим земљама, ови лекови су и до 70 одсто јефтинији од оригинала. То значи да можете да третирате пет пута више пацијената. То јесте једно од добрих решење за сиромашније земље. Треба знати да се ни у Швајцарској, која је богата земља, не прописује биолошка терапија као прва линија лечења.


Постоје ли назнаке за сличну терапију која ће бити намењена пацијентима са витилигом?

- Неки пацијенти који користе биолошку терапију за псоријазу, приметили су побољшање код витилига. Покушавамо да откријемо шта у биолошкој терапији делује на витилиго, како бисмо направили нови лек. Засада, за аутоимуну болест као што је витилиго, најбоље што можемо да урадимо јесте да успоримо напредак и прогресију болести.


ЛЕК ВРЕМЕНОМ ПРЕСТАЈЕ ДА ДЕЛУЈЕ

ПАЦИЈНЕТИ временом развијају имуни одговор који неутралише лек, што је један од разлога због којих се биолошка терапија не прописује као прва опција код псоријазе.

- Ако немате нове терапије, а биолошка више не делује, то може да значи да сте остали без опција. Због тога се не прописују увек сви најмодернији лекови који постоје, јер је потребно "извагати" између различитих стратегија.

АКНЕ ЗБОГ ДИСБАЛАНСА ХОРМОНА


АКНЕ су увек биле чест проблем, али сада се све чешће виђају у каснијем животном добу?

- Код жена у тридесетим и четрдесетим годинама, акне су све присутније. Не зна се тачан разлог, али се претпоставља да је дисбаланс хормона одговаран за то, у комбинацији са тешком и неадекватном козметиком. Моја парола је "мање је више". Наша кожа није створена да буде покривена било каквом козметиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mina

07.12.2019. 17:36

Dakle iz ovog teksta se izmedju ostalog moze zaključiti ,da vakcine obaraju imunitet i šta ćemo sad,vakcine da ili ne?!