Независно од тога да ли се тушираште ујутро или увече, вероватно спадате у људе који не оперу добро један мали део тела. А научници су управо на том делу пре неколико година пронашли 1458 врста бактерија које су до тада биле потпуно непознате! За време истраживања су пронашли код 60 учесника чак 2368 различитих врста бактерија. Дакле, још један разлог више да обратимо пажњу на то место.

Наиме, за време туширања често заборавимо на наш пупак. Међутим, у тој малој тачки нашег тела, требали бисмо придавати више пажње Осим бактерија, тамо се скупљају и длачице тканине. Георг Штајнхаузер, научник са Атомског института Техничког универзитета у Бечу, истраживао је три године зашто се у пупку сакупљају длачице. Открио је да су кривац за то храпава структура длачица око пупка. Оне отргну нити са одеће коју носимо те је „одведу“ у пупак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИСПОВЕСТ ЖЕНЕ КОЈА ЈЕ ПРОНАШЛА НАПУШТЕНУ БЕБУ: Дечаку је пупак био увезан пертлом

НАЈБОЉИ САВЕТИ ЗА ЧИШЋЕНЈЕ

У правилу је довољно чишћење водом, благим сапуном и рукама. Потом темељно треба осушити пупак. Зависно од облика, можете користити и штапић с ватом. Ако вам је кожа пупка сува, онда је после чишћења можете намазати кокосовим уљем. Ако вам пупак неугодно мирише или поцрвени, могуће је да се ради о упали. У том случају треба потражити помоћ дерматолога.

(24sata.hr)