Мада је зима на прагу, и у овом периоду можемо да уживамо у благодетима природе и њеним здравим намирницама. Једна од њих је рогач, чија лековита својства помажу код многих обољења. Садржи гвожђе, магнезијум, калцијум, натријум, калијум... Богат је витаминима А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б9, Ц и Е. Рогач је моћан антиоксиданс, користи се и за лечење дијареје, пробавних сметњи и горушице. Истраживања су показала да ова медитеранска биљка утиче на побољшање нивоа липида код особа са прекомерном телесном тежином. Користи се у дијететској исхрани и као одлична замена за чоколаду. Иако има другачији укус од чоколаде и две трећине мање калорија, много је здравији, па се препоручује оболелима од дијабетеса као помоћна терапија. Одличан је против мигрене, нервозе и других проблема. Реч је о природно слаткој намирници, па се приликом припремања посластица са рогачем ставља мање шећера него код слаткиша са какаом.