УКУСНИ браонкасти плодови мушмуле већ се налазе на пијачним тезгама. Ово јесење воће има снажно противупално дејство на комплетан организам.

Мушмула се већ вековима користи за пробавне тегобе, јер успешно сузбија цревне и желудачне инфекције и спречава надутост. Она је и снажан природни лаксатив, а због свог антивирусног и антибактеријског деловања помаже при ублажавању упале крајника и дисајних путева.

Пектин или воћни желе који садржи ово воће помаже и у снижавању холестерола.

Мушмуле обилују гвожђем, које је кључан део протеина хемоглобина који даје крви тамноцрвену боју и преноси кисеоник до ћелија. То практично значи да мушмула може да спречи и излечи анемију насталу услед недостатка овог минерала.

Чак и зелени плодови мушмуле могу да буду лековити, јер се од њих припрема чај који успешно лечи дијареју. Зелена мушмула је позната и као одлично противупално средство - помаже при лечењу отворених раница (афти) у устима.

ПРОТИВ АФТИ

Чај се припрема од супене кашике уситњених зелених мушмула и два децилитра воде. Иситњени плодови се прелију врелом водом, поклопе, оставе да одстоје сат времена, а затим се процеде. Током дана пију се две шоље, а усна дупља се испира неколико пута дневно.