ДОК радним данима некако и успевамо да контролишемо унос калорија, суботом и недељом то се претвара у немогућу мисију. Опуштен је ум, а са њим и апетит. Превише теста, слаткиша и пића, а премало кретања, врло брзо доносе болно суочавање са потешкоћом да ускочимо у фармерке које су нам још до јуче биле комотне. Да се то не би догађало, неопходно је направити план исхране и, наравно, одлучити да га се придржавамо и пред највећим искушењима.

За почетак, престаните да једете испред ТВ. Омиљену посластицу, уместо да једете директно из амбалаже, сервирајте у чинију. А ако једете ван куће, настојте да у ресторану наручите мању порцију или, ако је велика, да је поделите са особом са којом сте дошли.

Заборавите на грицкалице, а то је најлакше учинити ако их уопште немате у кући. Уместо тога, потрудите се да, у тренуцима када вас ван времена предвиђеног за оброк спопадне жеља за храном, на столу имате чинију свежег воћа, а у фрижидеру грчки јогуртом који обилује протеинима.

Записујте шта, када и зашто једете и пијете током викенда. Будете ли забележили и шаку чипса поједену у пролазу, знаћете које калорије су вас коштале виткости и касније ћете настојати да то избегнете. Важно је и да установите шта су окидачи због којих посежете за одређеним намирницама. Запитајте се да ли вам је, док гледате поподневни филм, неопходна чинија кокица или сладолед из замрзивача. Кад једном уочите обрасце који вас подстичу на преједање, предузмите кораке да их избегавате.

Стручњаци за здраву исхрану саветују и да ограничите унос алкохолних пића. Препоручују да попијете највише два и да, после сваког, попијете чашу воде. На тај начин не само да ћете унети мање калорија, већ ћете и смањити шансу да једете више него што је потребно, будући да поједина пића отварају апетит.

Немојте викенде да доживљавате као једину шансу за уживање у омиљеној храни. Ако неко јело у којем највише уживате будете конзумирали током неког радног дана, схватићете да сте суботом и недељом мање жељни омиљених посластица.

И, на крају, подразумева се да би и викендом требало да будете активни, можда не истим интензитетом као радним данима, али свакако настојте да вам се кретање не своди на релацију кухиња-софа и обрнуто. Прошетајте се са пријатељем, возите бицикл, урадите код куће најједноставније вежбе које практикујете и у теретани... И после неколико месеци станите на вагу. Бићете задовољни бројом на којој се зауставила црвена сказаљка.